Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy orosz bíróság szerdán Alekszej Navalnij ellenzéki bloggert és politikust, illetve vádlott-társát, Pjotr Oficerovot bűnösnek találta. A kirovi törvényszéken még folyt az ítélet kihirdetése, de a hírügynökségek már biztosra vették, hogy Navalnijt, Putyin egyik legkomolyabb riválisát elítélik - írta a BBC. Még egy felfüggesztett börtönbüntetés is azt jelenti ugyanis, hogy nem indulhat 2018-ban Vlagyimir Putyinnal szemben az elnöki posztért.

A bíróság sikkasztás vádjában találta bűnösnek Navalnijt és ötéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a BBC szerint egy megismételt eljárásban, azután, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság (EJEB) úgy ítélte meg, az első eljárás tisztességtelen volt és arra kötelezte Oroszországot, hogy fizessen neki több mint 63 ezer eurót (67 ezer dollár) kártérítésként, miután 2012-ben több ízben megsértették a békés tüntetéshez való jogát.

A vád

Navalnij egyébként Putyin egyik kemény kritikusa. A 40 éves ellenzéki politikust korábban 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, miután Kirov város bírósága 2013-ban bűnösnek találta sikkasztásban. A vád szerint fagerendákat lopott az állami tulajdonban lévő Kirovlesz vállalattól 16 millió rubel (500 ezer dollár) értékben. Az bíróság ötéves felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabott rá. Emberjogi szervezetek szerint az ügy koncepciós per volt. Az eljárást néhány hónappal azt követően indították, hogy Navalnijt a szavazók 30 százaléka támogatta a moszkvai polgármester-választáson.

Az ügyészség öt, illetve négy év felfüggesztett szabadságvesztést kért a vádlottak ellen. Az orosz legfelsőbb bíróság tavaly novemberben perújrafelvételt rendelt el a nem jogerősen az említett időtartamra elítélt Navalnij és Oficerov ügyében - az EJEB ítéletét követően. Navalnij ezután bejelentette, hogy indul a 2018-as orosz elnökválasztáson. A szerdai bírósági ítélet miatt azonban - ha az jogerőre emelkedik - erre mégsem lesz lehetősége.

Szó szerint

A 40 éves ellenzéki politikus - aki a Kreml tisztviselőit célzó antikorrupciós kampányáról vált ismertté - tagadta a vádakat és bejelentette, hogy fellebbezni fog az elmarasztaló ítélet ellen, amelyet politikai indíttatásúnak nevezett. Szerinte ez arra szolgál, hogy kiszorítsák őt a politikából. Navalnij az ítélethirdetés szünetében újságíróknak azt mondta a BBC szerint, hogy a mostani ítélet szó szerint, 100 százalékban megegyezik a 2013-ban hozottal - még a vesszők és a helyesírási hibák is ugyanazok.

Olga Mihajlova, az ellenzéki blogger védője az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy az orosz választási törvények szerint a súlyos bűncselekmény miatt elítélt Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson, hacsak a döntést nem vonják vissza. Egyben utalt arra is, hogy az orosz alaptörvény csak a börtönbüntetésüket töltőknek tiltja, hogy jelöltként indulhassanak a választásokon, így szerinte nyitott kérdésnek számít a felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek esete. Mihajlova úgy véli, hogy ezen a ponton egymásba ütközik az orosz választási törvény és az alkotmány - írja az MTI.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ítélethirdetés előtt arra a kérdésre, hogy nem ássa-e alá az orosz választások legitimitását, ha Navalnij nem vehet részt az elnökválasztáson, azt mondta riportereknek a BBC szerint:

úgy véljük, az ezzel kapcsolatos aggodalmak alaptalanok.