Tom Kloza veterán árupiaci elemző elismerte, hogy néhány héttel ezelőtt tévesen jósolt szerény olajdrágulást - derül ki a CNBC cikkéből. A szakértő, aki pontosan előre jelezte a fekete arany árának 2015-ös összeomlását, immáron nem zárja ki, hogy idén hordónként 100 dollár fölé emelkedik a fekete arany ára. A napokban Francis Blanch, a Bank of America Merrill Lynch vezető elemzője fogalmazott meg hasonló jóslatot.

Semmilyen ár sem zárható ki 70 és 100 dollár között - hangsúlyozza Kloza, miután a drágulásra játszó befektetők nem egyszerűen uralják a piacot, hanem vasmarokkal a kezükben tartják a folyamatokat. Egyénként ő is az ismert okokra hivatkozik: az USA felmondta az atomalkut Iránnal, ami az olajkínálat csökkenéséhez vezethet, zuhan a kitermelés Venezuelában, miközben erős a kereslet.

Milyen ez az ár?

Alekszandr Novak orosz olajipari miniszter ugyanakkor úgy véli, hogy az amerikai-iráni feszültség hatását még korai lenne megítélni - adta hírül az MTI. A piaci egyensúly már megközelítőleg helyreállt, a globális olajkészletek az OPEC és számos kartellen kívüli olajtermelő ország termeléscsökkentési megállapodásának hatására csökkentetek - fejtegette. Ugyanakkor nem világos, hogy a mostanra kialakult árszint hosszú távúnak és stabilnak tekinthető-e, mivel az árat erősen befolyásolják a geopolitikai kockázatok. A további teendőkről egyeztetni fognak Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszterrel a jövő héten kezdődő szentpétervári gazdasági fórumon.

A Citi elemzői azonban úgy látják, hogy a következő hónapokban súlyos károkat okozhat a magas olajár. Az amerikai bank elemzői Mark Schofield vezetésével úgy vélik, hogy a gyenge gazdasági növekedés megugró inflációval párosulhat, azaz kialakulhat a stagfláció rémes jelensége. Ennek eredményeként a befektetők eltűnhetnek a nagyobb kockázatú részvények piacáról. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy ha az iráni olaj egy része eltűnik a piacról, azt pótolja-e a többi olajtermelő ország.

Olyan szép volt

Olyan szép volt a geopolitikai helyzet az elmúlt negyedévekben, ám ennek vége: hirtelen az ellenkezőjére változott minden - fejtegette Kloza. Ezzel arra célzott, hogy az észak-amerikai WTI ára március vége óta kilenc százalékkal, 70 dollár/hordó fölé nőtt, ami hároméves csúcs. Hasonló emelkedés után a londoni Brent a 77 dolláros szinten jár.

Kloza szerint az utóbbi olajfajta aligha áll meg a 80 dollár feletti ársáv alatt. A WTI drágulását viszont visszafogja az amerikai olajpala-kitermelés magas szintje. Egy csendes válságról beszélhetünk, amely nagyon drága gázolajhoz és kerozinhoz vezet, megterhelve dízelautósok és a légitársaságok zsebét - fejtegette a szakértő.

Politikai ügy

Ez persze nem jelenti azt, hogy a benzin nem lesz drágább, ráadásul ez nem csupán az autósoknak okozhat fejfájást. Kloza 50-50 százalék esélyt ad annak, hogy az ólommentes bezin ára az USA-ban a nyáron átlépi a gallononkénti három dollárt. És ez nyomást gyakorolhat magára Donald Trumpra, az Egyesült Államok elnökére is.

Ahogy fogalmaz: az elnök nem buta. Pontosan tudja, hogy amikor az amerikai autósoknak több mint három dollárt kell fizetniük a kutaknál a tankba való gallonjáért, akkor ezért az ország első emberét fogják okolni függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban. Kloza kíváncsian várja, hogyan fog reagálni erre az USA twitterüzeneteiről ismert államfője.

Jósolt a OPEC is

Az amerikai termelés felfutása miatt az OPEC arra számít, hogy idén növekedni fog a világ olajtermelése - derül ki a kartell friss előrejelzéséből. Az OPEC-en kívüli termelők napi 59,62 millió hordót vihetnek a piacra, ami 1,72 millióval több a tavalyinál. A bővülés majdnem 90 százaléka az USA-ből jöhet. Ezzel egyidejűleg a világ olajfogyasztása is magasabb lehet a korábban jósoltnál. Az olajkartell immáron közel napi 99 millió hordóra számít, ami 1,65 millióval lenne több a tavalyinál.

A fotó forrása: Shutterstock