Az európai unió 27 tagállama gyakorlatilag támogatását adta ahhoz, hogy az uniós tárgyaló delegáció kemény feltételekkel egyezkedjen a brexitről a londoni kormánnyal - írta a Bloomberg. A EU feltételrendszerét Donald Tusk, a tagországok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke terjesztette a kormányok elé. Ezzel kapcsolatban tartottak háttéregyeztetést a hét első napjaiban.

Mindenki kemény

Ezen kiderült, hogy a 27 állam- és kormányfő, akiket brexitügyi tanácsadóik képviseltek az egyeztetésen, támogatja a Tusk-féle irányelveket, amelyeket március vége óta köröztetnek az uniós fővárosokban - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

A tervezet talán legfontosabb eleme, hogy elveti Theresa May brit miniszterelnök javaslatát, miszerint egyszerre kellene tárgyalni a válásról és az azt követő, új EU-brit kereskedelmi megállapodásról. Ehelyett az EU előbb tisztázni akarja az előbbi részleteit, s csak ezt követően térne rá az utóbbira.

Nincs vita

A tárgyalások időrendjét immáron az EU szabja meg - miután London március végén hivatalosan is benyújtotta kilépési kérelmét -, így a felek legkorábban május végén ülhetnek egy asztalhoz. Ezt megelőzően április végén a tagállamok vezetői uniós csúcsértekezleten adnak konkrét feltételeket tartalmazó mandátumot az uniós delegációnak a brexittárgyalásokra.

Az EU-s egységet erősíti, hogy a hét eleji tárgyalásokon olyan kérdésekről volt szó, amelyekben a 27 államnak aligha lesz vitája egymással. Az egyik a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogainak ügye, a másik a lelépési díj, amit Londonnak fizetnie kellene korábbi uniós vállalásai alapján. Ezt 60 milliárd euróra becslik Európában (nagyjából az éves magyar GDP feléről beszélünk - a szerk.).

Szigorítani akarnak

A Bloomberg informátorai szerint egyes tagországok szigorítani akarták Tusk irányelveit. Egyetlen állam sem vitatta azt a tételt, amely kimondja, hogy nem lesz brit-EU megállapodás a kilépésről addig, amíg az Egyesült Királyság és Spanyolország nem állapodik meg Gibraltár új státusáról.

Ez nem lesz könnyű menet. Gibraltár jó ideje brit felségterület, amelyet a spanyolok maguknak követelnek. Egy heves vérmérsékletű korábbi tory vezető néhány hete azt mondta, hogy ha kell, országa háborút vív Spanyolországgal Gibraltárért.

Az április 29-ei uniós csúcsértekezlet előtt lesz még néhány egyeztetés. A tagállamok kormányinak megbízottai április 24-én, Brüsszelbe delegált diplomatái két nappal ezt követően ülnek tárgyalóasztalhoz, majd a brexitirányelvek tervezetét az EU-s miniszterek véglegesítik 27-én. Így főnökeik dolga gyakorlatilag már csak a papírok aláírása lesz.