Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amr al-Garhi a Boursa című egyiptomi gazdasági lapnak annyit mondott a tervezett 10 éves programról, hogy annak keretében 2018 első negyedévében 3-4 milliárd dollárnyi eurókötvényt bocsátanak ki. Egyiptom idén már 7 milliárd dollár értékben dobott piacra 5, 10 és 30 éves kötvényeket - írta az MTI.

Az észak-afrikai ország idén még 1,5 milliárd euróért ad el adósságpapírokat, hogy pontosan mikor, arról a kormány két héten belül dönt. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kibocsátás november vége előtt lesz - közölte a pénzügyminiszter. Egyiptom devizaadóssága 73,8 milliárd dollárra nőtt az idei első negyedév végére a negyedévvel korábbi 67,3 milliárd dollárról.

Az ország devizatartaléka 36,1 milliárd dollár volt augusztusban. Tavaly novemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 12 milliárd dolláros hitelcsomagot hagyott jóvá Egyiptomnak.

A hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja: a költségvetési deficit lefaragását, a gazdasági növekedés felgyorsítását és a devizapiaci helyzet javítását. Novemberben az IMF első részletként 2,75 milliárd dollár azonnali átutalását engedélyezte. A fennmaradó összeget öt részletben folyósítja. A második, 1,25 milliárd dolláros részlet megadására júliusban bólintott rá az IMF.