Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak újra átgondolják a jóslataikat vagy teljesen új prognózist készítenek? Ezt a kérdést tették fel a Bloomberg szakírói annak kapcsán, hogy néhány nagybank elemzői két héttel Donald Trump beiktatása után kezdik felülvizsgálni az új amerikai adminisztráció politikájának várható piaci hatásairól szóló előrejelzéseiket.

Másnak látszik

Egy-két hónappal ezelőtt, Donald Trump megválasztása után a Wall Street-i elemzők egymást túllicitálva adták közre optimista várakozásait. Arra számítottak, hogy az ingatlanmágnás elnökként átfogó vállalati adóreformot vezet be, ami könnyít a cégek közterhein, lazítja a pénzügyi szabályozást és új költségvetési gazdaságösztönző programokat indít.

Az elnökválasztás után valószínűbbnek látszott, hogy az új adminisztráció ezeket az intézkedéseket próbálja majd megvalósítani Trump ígéretei közül, és hátrább sorolódik a bevándorlással szembeni fellépés, illetve szabadkereskedelem korlátozása - írják Goldman Sachs elemzői. Egy hónap eltelt az évből, és immáron a kockázat sokkal nagyobbnak látszik.

Nem lesz sima

A szakértők a választás után úgy gondolták, hogy az egyértelműen republikánus többségű kongresszus és a republikánus elnök simán együtt fog működni egymással, ám az Obamacare visszavonása körüli nehézségek rácáfolni látszanak erre a feltevésre. Az elemzők úgy vélik, hogy ha ebben nem sikerül gyorsan közös nevezőre jutniuk - annak ellenére, hogy ezt mindkét fél nagyon akarja -, akkor más ügyekben is gondok lesznek.

A republikánus képviselőket és szenátorokat aggasztja, hogy a szegényebb rétegeknek orvosi ellátást biztosító rendszer durva leépítése a következő választásokon rájuk adott szavazatok csökkenésében is megmutatkozó elégedetlenséget szülhet. Az ilyen megfontolások, azonban az adóreformmal és a költségvetési ösztönzéssel kapcsolatban is súrlódásokat okozhatnak köztük és az elnök között.

Rosszabb lesz

A novemberi szavazás után úgy tűnt, hogy kétpárti támogatást kaphat az elnök néhány kezdeményezése, például a demokraták tetszését is elnyerhetik a munkahelyteremtést szolgáló állami infrastruktúra-beruházások. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Trump országos felháborodást váltott ki azzal a rendeletével, amely megtiltotta hét főként muszlim ország állampolgárainak beutazását az USA-ba.

A tiltakozások élén a demokrata érzelmű emberek állnak, ezért a Goldman elemzői úgy látják, hogy az USA két pártja közti ellentét erősebb, mint valaha. Ez azt sejteti, hogy nehéz lesz áttolni a kongresszus két házán bármilyen olyan jogalkotási kezdeményezést, amely kétpárti támogatást igényelne.

Piaci zűrzavar

Azzal, hogy az új elnök választási ígéretei közül a bevándorlás visszaszorításának és a nemzetközi kereskedelem korlátozásának ügyét vette előre, csalódást okoz a Wall Streeten, ami hosszabb távon romboló hatással járhat. A szakértők úgy látják, hogy a bevándorlás és a kereskedelem kérdésének előtérbe tolása a pénzpiacokra és az amerikai reálgazdaságra is káros hatást gyakorolhat.

Ideje szabadulni a dollártól

Hasonlóan látják a J.P. Morgan devizastratégáik is - írja a MarketWatch -, akik látva Trump törvénykezési módszereit, úgy vélik, ideje megszabadulni a dollártól, sőt, újabb és újabb bajokra is figyelmeztetnek. Paul Meggyesi, a bank devizapiaci stratégája egy pénteki jegyzetében közölte: azután, hogy Trump és a kereskedelmi tanácsadója kijelentették, hogy az amerikai deviza túl erős, a banknál a jennel és a svájci frankkal szemben a zöldhasú eladását javasolják.

A dollár pozíciója és a zöldhasúba vetett bizalom olvad a Fehér Ház kiszámíthatatlan jogszabályalkotásai miatt - közölték a J.P. Morgan stratégái elemzésükben. Az ICE Dollar Index, ami a zöldhasú mozgását mutatja a riválisaiból álló valutakosárral szemben, 14 éves csúcsra ugrott januárban arra a reményre, hogy a Trump-kormány élénkíti az amerikai gazdaságot, meglódítja az inflációt és felnyomja a kamatokat. Ez az optimizmus azonban elolvadt az elmúlt hetekben az új elnök első lépéseit követően.

Vége az erős dollár politikájának?

A dollár ugyanis azután a január 17-i Trump-kijelentést követően, hogy az amerikai deviza túl erős, ahhoz képest, hogy a jennel és a jüannal milyen szinteken kereskednek, az elmúlt 30 év legrosszabb januárját produkálta. Ehhez jött még a múlt héten a Trump által apított Nemzeti Kereskedelmi Tanács vezetőjének, Peter Navarrónak a kijelentése, miszerint az euró "súlyosan alulértékelt" és azzal vádolta Németországot, hogy az árfomyam miatt kizsákmányolja az USA-t és Európát.

A J.P. Morgan szerint a két kijelentésből arra lehet következtetni, hogy az adminisztráció szakítani kíván a két évtizedes erős dollár politikával és gyengíteni akarják a zöldhasút. A gyenge dollár ugyanis olcsóbbá tenné az amerikai termékeket a tengerentúlon - egyebek mellett Európában és Ázsiában -, fellendítve ezzel az amerikai vállalatok exportját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!