A gazdasági kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok, de igen alacsony szintén megjelentek a stabilizáció jelei - állítja az ECB havi jelentésében, összhangban Mario Draghi bankelnök múlt heti értékelésével. Az európai jegybank folytatni fogja az eurózóna bankjainak nyújtott hitelezést, amivel közvetve segíti a reálgazdaság finanszírozását is - ismertette a közlemény alapvető mondanivalóját a Bloomberg.

Miközben az övezet három éven belül a második recesszió küszöbéhez érkezett, a gazdaság rugalmas reagálásának jelei adtak némi mozgásteret az ECB-nek ahhoz, hogy áttekintse, milyen hatást ért el gazdaságélénkítő politikája. Draghi szerint a bank hároméves hitelakciója hozzájárult ahhoz, hogy elkerüljék a pénzpiacok jelentős zsugorodását. Kiemelte azt is, hogy csökkentek az övezet 17 tagországának kölcsönfelvételi költségei.

Nem tart örökké a pénzeső

Az ECB nem folytathatja végeláthatatlanul, örökké kötvényvásárlási programját - nyilatkozta Jörg Asmussen, a bank kormányzótanácsának új tagja. Ezzel osztja főnöke, Draghi véleményét. A megugró inflációtól parázó Németország egyik sajtóorgánumának, a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjújában kifejtette: nem tart attól, hogy a monetáris enyhítés az áremelkedések megugrásához vehet.

Letette a garast amellett a német körökben vitatott állítás mellett, miszerint az ECB mandátumához hozzátartozik, hogy segítse a pénzpiacok stabilitását. Ugyanakkor ennek a felhatalmazásnak megvannak a határai - tette hozzá -, a válság elleni küzdelem fő terhe a kormányok vállán nyugszik.

Van másik?

Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy tervez-e a bank a hároméves kötvényvásárlási programon túl más eszközöket bevetni a pénzkínálat növelése érdekében. Mint mondta: számos lehetősége van az ECB-nek, például "likviditási akciókat" indíthat.

Asmussen szükségét látta hangsúlyozni, hogy minél előbb működésbe kell hozni az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), az eurózóna állandó stabilitási alapját. Ez jobb feltételekkel segítheti a bajban lévő kormányokat, mint ideiglenes elődje, az EFSF, mivel valós pénzügyi intézményként tevékenykedik, valós hozzájárulásból áll össze tőkéje (azaz nem hitelgaranciákból), könnyebben tud kötvényeket kibocsátani.

Helyén van az euró

Az euró árfolyama normális sávban mozog, korai lenne azt mondani, hogy a közös európai deviza egyoldalúan gyengülne - jelentette ki Ewald Nowotny, az ECB másik döntéshozója a japán Nikkei gazdasági lapnak adott interjújában. Miután az euró 11 éves mélypontra, 97 jen/euróra gyengült a japán devizával szemben, a szigetország döntéshozói attól tartanak, hogy a fejlemény tovább ronthatja a japán exportőrök helyzetét, és késleltetheti a gazdaság felépülését a tavaly márciusi földrengés okozta romokból.

Nowotny megérti a japán aggodalmakat, de korainak tartja, hogy a jelenlegi helyzetből tartós következtetéseket vonjanak le. Az osztrák jegybank elnöke - egyetértve Asmussennel - nem tart sem inflációs, sem deflációs veszélytől az eurózónában. A 2011. év végi 2,7 százalékos éves ütem 2012 folyamán az ECB két százalék alatti célértékére szelídülhet.