Illegális, nagyon problematikus - ezekkel a jelzőkkel illették David Cameron brit miniszterelnök vendégmunkásokra vonatkozó javaslatait Európa vezető személyiségei. A brit kormány Brüsszelben küldött levele úgy fogalmaz, hogy a londoni vezetés ugyan hisz a nyitott gazdaságban, ám a szigetország nem tud megbirkózni a munkaerő Európán belüli szabad áramlásából fakadó terhekkel.

A brit lakosság - szemben más európai országokéval - jelenleg is nő. A következő évtizedben átlépni a 70 milliót és várakozások szerint 2050-re Nagy-Britannia lehet az EU legnépesebb országa - derül Cameron leveléből, amelyet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének küldött. (Jelenleg Németország áll az élen valamivel több, mint 80 millió lakóval - a szerk.)

A nettó bevándorlás meghaladja az évi 300 ezer embert, amit a londoni kormány fenntarthatatlannak tart. Ilyen sok érkezőre senki sem számított, az EU alapító atyái sem, amikor rögzítették a munkaerő szabad áramlásáról szóló szabályt - idézi a Telegraph a levelet.

Korlátozott vendégmunkásjogok

Emiatt London négy reformjavaslattal élt. Az első egyfajta tartós derogáció: az EU-ba újonnan belépő országokra csak akkor vonatkozna a szabad munkavállalás szabálya, ha fejlettségük közel került a régiek színvonalához. A második lehetővé tenné, hogy a tagállamok szigorúbban lépjenek fel azokkal szemben, akikről bebizonyosodik, hogy tb-csalást követtek el.

A harmadik szerint az EU-ból érkező vendégmunkásoknak legalább négy éven át kellene Nagy-Britanniában élniük és dolgozniuk ahhoz, hogy jogosultságot szerezzenek az társadalombiztosítási és egyéb a munkavállaláshoz kapcsolódó szociális juttatásokra. A negyedik, hogy betiltanák a gyermekgondozási támogatások külföldre utalását.

Illegális

Megalázzák a kelet-európaiakat

Lengyelország és Szlovákia elutasítja az európai vendégmunkások szociális juttatásának korlátozását - idéztek kormányzati véleményeket a Telegraph tudósítói. Megalázónak tartja a lengyel külügyminiszteri poszt várományosa, Witold Waszczykowski azt a felvetést, hogy különbséget tegyenek az európai polgárok között. Emellett azt is kifogásolja, hogy más országok követhetik a brit példát. Peter Javorcik, Szlovákia uniós nagykövete szintén azt emelte ki, hogy országa elfogadhatatlannak tartaná az EU polgárainak több kategóriába sorolását.

Angela Merkel német kancellár mai sajtótájékoztatóján egy kérdésre felelve elmondta, hogy Cameron telefonon előre tájékoztatta a brit reformcsomagról. Egyes javaslatokat könnyebb, másokat nehezebb megvalósítani, de a kancellár asszony szerint kellő akarattal minden kérdést rendezhetnek.

Hallottam a miniszterelnök (Cameron) beszédét, és ennek alapján erős kétségeim vannak afelől, hogy a szociális támogatások négyéves tilalma az EU polgáraira vonatozóan legális-e - idézte a hírportál Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnökének első reakcióját. Schulz véleménye annyiban kritikus, hogy bármilyen reform felfogadásához szükség van az EP egyetértésére. A szociáldemokrata vezető ugyanakkor azzal puhította megjegyzését, hogy végleges véleményalkotás előtt látni kellene a brit javaslatok minden részletét.

Cameron a kormánya levelét ismertető előadásában szintén óvatosan fogalmazott a tilalommal kapcsolatban. Mint mondta nyitott bármilyen megoldásra a problémával kapcsolatban. A kormányzó konzervatív párt köreiből származó információk szerint a lényeg, hogy világossá tegyék a toryk álláspontját, miszerint korlátozni kell a bevándorlást. Hogy a négyéves tb-korlátozással vagy mással, az részletkérdés.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke szóvivője útján szintén azt emelte ki, hogy elfogadhatatlan az európai polgárok megkülönböztetése származási országuk szerint. A négyéves tilalom ezért nem fog "átmenni" az EB-n.

Ez kevés lesz

A szociális korlátozások kevesek ahhoz, hogy visszatartsák az uniós polgárokat a nagy-britanniai munkavállalástól - hozott újabb érvet a kormány tervével szemben Matthew Goodwin politológus professzor. Semmilyen szociológiai kutatás nem támasztja alá, hogy ez csökkentené a szigetország vonzerejét. Így valószínű, hogy ennek segítségével nem lehet lefékezni a bevándorlást.

Korábbi jogi szakvéleményekből kiderült, hogy a négyéves moratórium nem egyeztethető össze az uniós joggal, ám Cameron ennek ellenére belevette ezt a levelébe. Bizonyára azért, mert már a toryk tavaszi választási ígéreteinek is része volt - emlékeztetett Peter Foster, a Telegraph európai ügyekkel foglalkozó szakírója.

A patthelyzet feloldására az lehetne egyik megoldás, hogy a négyéves tilalmat kiterjesztenék a hazai munkavállalókra is, ám az Európai Parlament korábbi döntéseiből kiviláglik, hogy ezt is diszkriminatívnak tartanák. A gyakorlatban ugyanis egy ilyen szabály jóval kevésbé korlátozná a brit munkavállalókat, mint a külföldi vendégmunkásokat - az egyik fontos juttatás például a lakhatási támogatás.

Van, ami menni fog

Az Európai Bizottság szóvivője szerint vannak olyan elemei a javaslatnak, amelyekben nem lesz nagy vita, míg mások nehezebben, de megoldható kérdéseknek tűnnek. Az előbbi körbe tartozik a nemzeti parlamentek szerepének erősítése. London azt szeretné, hogy a tagországok parlamentjeinek egy csoportja - a részletkérdés az, hogy mekkora csoportja - felülírhassa az Európai Parlament szerintük helyzeten döntéseit.

Macerásabbnak látszik az az elképzelés, amely mentesítené Nagy-Britanniát attól a tagállami kötelezettségtől, amely szerint az unió folyamatos erősítésére kell törekednie. Ezt tartalmazza az uniós alapszerződés. A brit kormány ezt a feloldozást jogi formába öntené.

Ugyanez a helyzet azzal az elvárással, hogy az eurózónára vonatkozó szabályok ne sértsék az EU egészének mint szabadpiacnak az egységességét. A britek nem akarnak vétójogot az eurózóna szabályozásában - hiszen nem óhajtanak belépni abba -, de biztosítékot akarnak arra, hogy az övezet nem válik kedvezményezett térséggé az EU-n belül.

QP | Quality Placement