Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak szerdai tanulmánya szerint a görög pénzügyi segélyprogram minapi meghosszabbítása ellenére Görögország előtt "hosszú és göröngyös út áll", és továbbra is "jó esélye" van Görögország kényszerű távozásának a valutaunióból. Ezért változatlanul a Grexit lehetősége a közép- és kelet-európai bankrendszerek egy fő kockázati forrása.

A ház szerint mindazonáltal "a jó hír az", hogy a felzárkózó európai térség bankrendszerei ma már kisebb mértékben függnek a külső finanszírozástól, mint 2011-2012-ben, amikor a görög eurótagság jövőjével kapcsolatos félelmek először felmerültek. A közép- és kelet-európai bankrendszerek kinnlevőség-betétállomány rátái jelentősen csökkentek az elmúlt néhány évben. Ez azt jelenti, hogy a térség bankjai mát nincsenek annyira rászorulva a nagybani finanszírozási forrásokra, vagyis jobb állapotban vannak egy esetleges külső sokk elviseléséhez, mint néhány éve - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy a közép- és kelet-európai térség, különösen a magyar gazdaság a korábbi éveknél sokkal jobban felkészült arra az eshetőségre, ha Görögország végül távozni kényszerülne az euróövezetből.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a Grexit lehetséges térségi hatásairól összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították, hogy a magyar gazdaság makroegyensúlyi helyzetében végbement "figyelemreméltó fordulat" nyomán a magyar gazdaság külső sebezhetősége markánsan csökkent, tekintettel a folyómérleg-egyenleg jelentős többletére, és arra, hogy a háztartások devizaalapú hiteleinek problémáját jórészt megoldották, a magyar gazdaság finanszírozása pedig egyre nagyobb mértékben történik hazai forrásokból.

A ház szerint mindezek alapján a magyar gazdaság ellenálló-képessége erősödött a legnagyobb mértékben a térségen belül.

A cég londoni elemzői szerint a görög válságnak leginkább kitett térségi gazdaság Bulgária. A Görögországba irányuló bolgár export a teljes bolgár kiviteli érték 7 százaléka; más közép- és kelet-európai gazdaságokban ez az arány nem éri el a 2 százalékot.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek becslése szerint ha a görög anyabankok beszüntetnék bulgáriai érdekeltségeik finanszírozását, az a bolgár hazai össztermék (GDP) 5 százalékához közeli finanszírozási hiányt eredményezne Bulgáriában.

A görög euróövezeti tagság jövőjével kapcsolatban az elmúlt időszak átmeneti megnyugvása után a piacon ismét terjednek a kételyek. Ennek egyik jele, hogy napok óta folyamatosan emelkedik a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama szerdán meredek, 90 pontot meghaladó emelkedéssel 1450 bázispont környékén mozgott a londoni forgalomban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

A szerdára kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg csaknem 1,5 millió eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, több mint 90 ezer euróval drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac majdnem kétharmados valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.