Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett adataiból az derült ki, hogy a kínai jegybank októberben 41,3 milliárd dollár értékben adott el amerikai kincstárjegyeket, és ezzel 1115 milliárd dollárra csökkent a birtokában lévő amerikai kincstárjegyek állománya.

Október már az ötödik egymást követő hónap volt, amikor csökkent a kínai jegybank tulajdonában lévő amerikai kincstárjegyek értéke. Az előző 12 hónap alatt összesen 139,2 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegytől vált meg a pekingi központi bank, ami éves szinten a harmadik legnagyobb mértékű csökkenés.

A japán központi bank októberben 4,5 milliárd dollár értékben adott el amerikai kincstárjegyet, így a tulajdonában maradt készlet értéke 1130 ezer dollárra esett.  Az amerikai kincstárjegyek legnagyobb tulajdonosainak tízes listáján Írország, a Kajmán-szigetek, Brazília, Svájc, Luxembourg, Nagy-Britannia, Tajvan és Hongkong szerepel még.

Oroszország 1,9 milliárd dollárral 74,6 milliárd dollárra csökkentette októberben az amerikai kincstárjegyekben való kintlévőségét. A nem-rezidens befektetők tulajdonában álló amerikai kincstárjegyek állománya 63,5 milliárd dollárral hatezer milliárd dollárra csökkent októberben, miközben az amerikai vállalati kötvényekbe fektetett külföldi tőke értéke 4,5 milliárd dollárral nőtt, a részvények esetében 20,5 milliárd dollárral, a hosszú lejáratú államkötvényeknél pedig 32,4 milliárd dollárral emelkedett.

A jóval fontosabb novemberi és decemberi adatokat, amelyek megmutatják, hogy mi történt a november 8-án váratlan eredménnyel zárult amerikai elnökválasztás után a kincstárjegyek piacán, a jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

Az elnökké választott Donald Trump bírálja Kína kereskedelmi és devizapolitikáját, a korábbi amerikai kormányzatoktól eltérőn viszonyul Tajvanhoz, kiváltva ezzel Kína rosszallását. Ezzel olyan félelmeket is keltett, hogy Kína esetleg válaszul eladhatja a tulajdonában álló amerikai kincstárjegyeket. Mindazonáltal névtelenül nyilatkozó kínai kormányzati tanácsadók úgy nyilatkoztak, hogy felettébb valószínűtlen egy ilyen lépés.