Válságtanácskozást tart az amerikai Republikánus Párt választási bizottsága (RNC) a párt elnökjelöltjének stábjával arról, kimozdítható-e még a holtpontról a jelölt, Donald Trump ingatlanmágnás kampánya - jelentette a Politico az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Trump emberei hivatalosan tagadják, hogy többről lenne szó rutinértekezletnél.

Az tény, hogy az RNC és az elnökjelölt között egyre erősebb a feszültség az utóbbi kampányának kisiklása miatt - Hillary Clonton demokrata elnökjelölt minden közvélemény-kutatás szerint 5-10 százalékpontos vezetést szerzett Donald Trumppal szemben.

Több tucatnyi ismert republikánus személyiség veszni látja az elnökséget - és vállalhatatlannak tarthatja Trumpot -, ezért azt követeli, hogy a párt pénzügyi erőforrásait csoportosítsák át az elnökjelölt támogatásától a képviselőházi és a szenátusi helyekért küzdő jelöltek segítésére.

Jó reggelt!

A beszélgetést állítólag az elnökjelölt stábja kezdeményezte, miután a kampány irányítói rájöttek, hogy az elnökség megszerzéséhez kevés az a módszer, amivel Trump laposra verte republikánus elnökjelölt-aspiráns ellenfeleit. Ez főként a közösségi médiára alapozott, illetve arra, hogy az ingatlanbefektető szokatlan, helyenként botrányos kijelentései és stílusa ingyen helyet biztosítanak neki a médiában.

Más hírek szerint Trump stábja egyre reményvesztettebb. Úgy érzik, rengeteget dolgoznak főnökükért, aki minden erőfeszítésüket tönkre tudja tenni egy-egy meggondolatlan kijelentéséve vagy gesztusával. És nem tud lakatot tenni a szájára, hiába kérik.

A párt köreiből hallható információk szerint az üzletember figyelmen kívül hagyja a kampány profivá tételével kapcsolatos tanácsaikat, miközben igyekszik rátenni a kezét a republikánusok pénzére. Trump azt állítja, hogy az összes forrást ő gereblyézte össze, és most mások költik el.

Mit nem mondott?

A párt és elnökjelöltje közti feszültség egyik gócpontja Florida. Ezt az igen népes, pártválasztásában ingadozó államot, mindkét párt nagyon szeretné megszerezni, ám Trump sehol sem tart a helyiek megdolgozásában. Más elnökválasztásokon ilyenkor már 10 republikánus iroda működik az államban, míg most csak egy. Az ingatlanmágnás csapata szeptemberben akar 25-öt nyitni.

Talán el is döntheti a felek közti vitát, hogy Trump a napokban egy bizalmas beszélgetésen olyat tett, ami tőle enyhén szólva szokatlan: elismerte a lehetőséget, hogy elvesztheti az elnökválasztási küzdelmet.

Van egy kis problémánk - jelentette ki befolyásos republikánus vezetők előtt az AP értesülése szerint. Ezután jelenlegi gondjaira és a lehetséges vereségre utalva azt mondta: elveszthetjük a Legfelsőbb Bíróságot. Más szóval: ha nem ő lesz az elnök, akkor ellenfele nem konzervatív bírákat fog jelölni a testületbe, ami így liberális befolyás alá kerülhet.