Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Spekuláció a spekulációkról - így jellemezte egy japán kormánytisztviselő a Nikkei gazdasági lap "értesülését", miszerint a G20-hoz tartozó államok, elsősorban a nagy feltörekvő országok 600 milliárd dollárral megemelnék a Nemzetközi Valutaalap tőkéjét. A forrást az eurózóna kisegítésére lehetett volna felhasználni a hír szerint. Az információ úgy szólt, hogy az összeg nagyját az USA, Japán és Kína dobná össze.

Az IMF és egyes országok kétoldalú tárgyalásokat esetleg folytathatnak arról, hogy az érintett államok új hitelt nyújtanának a Valutalapnak, ilyen egyeztetésekről hallottam - jelentette ki a neve elhallgatását kérő forrás a Reuters tudósítása szerint. Ugyanakkor semmilyen konkrét eredményeket ígérő megbeszélésekről nincs szó, így nincs alapja azoknak a találgatásoknak, amelyek arról szólnak, hogyan segíthetne az IMF Európának - tette hozzá.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Ugyanígy nyilatkoztak egy másik jelentős potenciális donor ország Dél-Korea illetékes tisztviselői is: nincs új fejlemény a Valutaalap hitelezési kapacitásának növelésével kapcsolatban - jelentették ki -, azaz semmilyen előrelépés nem történt a G20 novemberi cannes-i csúcsértekezlete óta. A hírt tagadta maga az IMF és a Kanada pénzügyminisztere is. Utóbbi kijelentette, hogy egyes G20-államok bizonyos nonszensznek nevezhető ötletekkel előálltak, de ez minden.

Tokió azért tol némi pénzt Európába

A japán tisztviselő elmondta azt is, hogy a tokiói kormány biztonságos értékpapírnak tekinti az európai stabilitási eszköz (EFSF) kötvényeit, annak ellenére, hogy az S&P ezek besorolásának lerontásával is fenyegetőzik. Ennek megfelelően tovább szándékoznak vásárolni ezeket a papírokat.

Emellett az IMF-en keresztüli támogatástól sem zárkóznak el, ám ez kétoldalú tárgyalások útján történhet, nem valamiféle közös G20-fellépéssel. Japán eddig hárommilliárd euró értékben vásárolt EFSF-kötvényeket, amelyek az alap teljes kibocsátásának nagyjából 20 százalékát jelentik. A 2008-as pénzügyi krízis idején a szigetország 100 millió euró hitelt nyújtott az IMF-nek válságkezelésre.