A Román Központi Bank (BNR) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén változatlan szinten, 5,25 százalékon tartotta az irányadó rátát. A kamatszintek volatilitásának enyhítése céljából ugyanakkor, az egynapos bankközi kamatfolyosó szélességét a korábbi +/-4 százalékról, +/-3 százalékra mérsékelték. Ennek következtében péntektől az bankközi hitelkamat (Lombard) mértéke 9,25 százalékról 8,25 százalékra csökken, az egynapos betétek kamatlába 1,25 százalékról 2,25 százalékra nő - közölte a BNR. A minimális tartalékrátákon ezúttal sem változtatott a jegybank, így az lej esetében továbbra is 15, míg valutában 20 százalékon áll.

Az elemzői konszenzus középtávon az alapkamat tartását jósolja, elsősorban az inflációs nyomás miatt. Leghamarabb a jövő év első negyedében várható 25 bázispontos alapkamat-csökkentés, miután a kimagasló mezőgazdasági termés mérsékli a pénzhígulást - mondta a Ziarul Financiarnak Eugen Sinca a BCR vezető elemzője.

Az inflációs mutató az év végére 3,8 százalékra mérséklődhet, így az éves pénzromlás üteme 5 százalék körül tetőzhet. A jegybank ezért várhatóan a likviditást befolyásoló eszközökkel fog interveniálni, azzal a céllal, hogy enyhítse a bankközi hitelfeltételeket. Kamatcsökkentésre, illetve a tartalékráták mérséklésére leghamarabb a jövő év elején kerülhet sor - véli Catalina Molnar az UniCredit Tiriac bank vezető közgazdásza. A BNR idei inflációs célja 2,5 százalék (+/- 1 százalék), a legfrissebb előrejelzésében azonban év végére 3,5 százalékos pénzromlást valószínűsít.

A BNR legutóbb 2012 márciusában csökkentette 25 bázisponttal az irányadó rátát.

A cseheknél is változatlan a helyzet

Változatlanul, rekordalacsony szinten, 0,05 százalékon, hagyta az alapkamatot a Cseh Nemzeti Bank (CNB) tanácsa - közölte Marek Petrus, a jegybank szóvivője csütörtökön. Helyi pénzügyi elemzők szerint a döntés várható volt. Gazdasági szakértők arra számítanak, hogy a jegybank az alapkamatot az alacsony infláció és a gazdasági fejlődés miatt talán egész évben változatlanul hagyja.

QP | Quality Placement