Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4821-gyel emelkedett. Ugyanakkor a gyógyultak száma is az eddigi legtöbbel, 943-mal ugrott egy nap alatt, és túllépte a hatezret.

Az elhunytak száma egy nappal korábban 627 volt, átlagos életkoruk továbbra is 80 év körül van.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett.
A jelenleg beteg 42 681 személyből több mint húszezer szorul kórházi kezelésre, hét százalékuk van intenzív osztályon.

A tetőzés pillanata nem számítható ki előre, akkor fog bekövetkezni, amikor utána csökkenésnek indul a betegek száma - mondta az MTI szerint Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője.

Kubából is érkeznek orvosok segíteni

Nagyon sok orvos válaszolt az egészségügyi dolgozók országos mozgósítására, amellyel a már nyugdíjas orvosokat, valamint a magánkórházakban dolgozókat is arra kérték, jelentkezzenek a közkórházakban - közölte Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője. Hétfőtől 52, Kubából érkezett orvos is munkába áll az észak-olaszországi kórházakban.

Meghalt az 1. számú olasz beteg apja

Az új koronavírus-járvány egyik legutóbbi áldozata Olaszországban az 1. számú páciensként ismert lombardiai férfi apja - írta az MTI az AP-ra hivatkozva. Az apa a tíz első karantén alá helyezett lombardiai településen, Castiglione d'Addában meghalt 62 áldozat egyike.
A férfi 38 éves fia lábadozóban van, miután a COVID-19 betegség miatt több hétig válságos állapotban volt, de mostanra jelentősen javult az állapota. A beteg maga is jövendőbeli apa, gyermeke várhatóan napokon belül világra jön. Castiglione d'Addának mintegy 4600 lakosa van.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Olaszország középső és déli részén eddig sikerült megfékezni a diagnosztizált betegek és a halottak napról napra történő növekedését: az országnak ebben a felében összesen 70-en haltak meg az utóbbi egy napban.
A számokat a legtöbb beteget regisztráló Lombardia tartomány adatai emelik folyamatosan: az északnyugati régióban az utóbbi egy nap alatt 3251-gyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2380-as adathoz képest, és 546-an haltak meg, a pénteken elvesztett 381 beteghez képest. A tartományban március 8-án vezették be szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy lassítsák vírus terjedését. A járványügyi szakemberek akkor a megszorítások első eredményeit legkorábban körülbelül két hét elteltével várták, a vírus lappangási ideje után.

Több ezren szorulnak intenzív ellátásra

Lombardiában - ahol a járvány éppen egy hónappal ezelőtt kezdett terjedni - a diagnosztizált fertőzöttek már meghaladták a 25 ezret, a halottaké elérte a 3095-t. Intenzív kezelésre több mint ezren szorulnak. A lombardiai halottak majdnem egyharmadát számláló Bergamo püspöke engedélyezte, hogy orvosok is áldásukat adják a haldoklókra, miután a kórházakban szolgáló papok is megbetegedtek.

Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentése szerint, az egymilliós várost eddig sikerült "megvédeni" a járványtól.
Hirtelen megemelkedett az igazolt fertőzöttek száma a Lombardiával szomszédos, több mint négy millió lakosú Piemonte tartományban, ahol az utóbbi egy napban majdnem háromszázzal 1800 fölé nőtt a létszámuk. A tartomány orvoskamarájának bejelentése szerint a helyi egészségügy "nem bírja tovább" a betegellátást.

A spanyolok egy milánói focimeccsről vihették haza a vírust

A fertőzés útvonalát követő járványszakértők szerint az Olaszország és Spanyolország közötti "találkozási pontot" a milánói Meazza-stadionban február 19-én játszott Atalanta-Valencia BL-mérkőzés jelentette. A spanyol szurkolók innen vihették magukkal a vírust.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint pénteken több mint 220 ezer utcai és közúti ellenőrzésen majdnem 10 ezer személy ellen tettek feljelentést, mivel indok nélkül hagyta el lakhelyét. Több mint 90 ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek, 104 esetben szabtak ki bírságot, kilencet bezártak. A március 11-én bevezetett óvintézkedések óta több mint 1,6 millió ellenőrzést végeztek, és 70 ezer szabálysértést számoltak.

A mozgáskorlátozást szombattól tovább szigorították a szabadidős tevékenység betiltásával - írta az MTI olaszországi tudósítója.