Az Európai Központi Bank (ECB) volt vezetője, a Super Marióként is emlegetett olasz miniszterelnök, Mario Draghi csütörtök reggel egy megbeszélésen jelentette be lemondását Sergio Mattarella elnöknek. Bár az államfő még nem fogadta el a lemondást, de Draghi jelezte, hogy új választások kiírásáig ügyvivő kormányként folytatja kabinetje a munkát – írja a Bloomberg.

Olaszországban júniusban 8 százalékra kúszott fel az inflációs ráta, amely vélhetően magasabb lenne, ha az ország nem lenne tagja az euróövezetnek. Az olasz gazdaság ugyanis jelentősen kitett az orosz kőolaj- és földgázimportnak, az energiahordozók árai pedig jelentősen emelkedtek, amely átgyűrűzhetett volna az árakba is. Az olasz infláció akár magasabb szintje látszik abban is, hogy az irányadó 10 éves olasz kötvényhozamok 3,60 százalékra emelkedtek mostanra.

Viszont az Európai Központi Bank (ECB) pont az olasz válság miatt van nehéz helyzetben a csütörtöki kamatdöntése előtt. Egy jelentősebb emelés ugyanis gyakorlatilag kártyavárként dönti be az olasz gazdaságot, míg a balti államoknak szükségük lenne egy komoly szigorításra a magas infláció miatt.

Jöhet a szokásos olasz politikai káosz

Az itáliai kormány lemondása azzal fenyeget, hogy zűrzavarba sodorja az országot, miközben Európa recesszióra készül, az olaszok pedig a kialakuló energiaválsággal küzdenek. A törvényhozóknak – most már a volt jegybankár által előírt költségvetési fegyelem nélkül – meg kell állapodniuk a reformokról, hogy 200 milliárd euró európai uniós támogatást szabadítsanak fel.

Az előrehozott választások akadályoznák az Olaszország 2023-as költségvetéséről szóló tanácskozásokat is, amely folyamat általában az őszi parlamenti tárgyalásokat uralja. Draghi kormányának összeomlása elkerülhetetlen volt, miután három koalíciós partnere visszavonta támogatását a szerdai bizalmi szavazáson. Olaszország problémái a múlt héten érték el a holtpontot, amikor az Öt Csillag Mozgalom, az egyik legfontosabb koalíciós partner bojkottálta a bizalmi szavazást. Draghi azt mondta, hogy már nincs széleskörű támogatottsága, és lemondását vetítette előre, hacsak az egységkormány minden tagja nem ígéri támogatását – írja a Bloomberg.

Ehelyett Matteo Salvini Ligája és Silvio Berlusconi Forza Italiája csatlakozott a populista Öt Csillag Mozgalomhoz, és szerdán egy heves szenátusi vita után cserbenhagyta Draghit, így a miniszterelnöknek nem maradt más lehetősége, mint hogy lemondjon posztjáról. Ez volt az első alkalom, hogy az olasz szélsőbaloldal és szélsőjobboldal buktatott meg egy kormányt, pedig Rómában komoly hagyománya van a kormányválságoknak: Draghi vezette az ország 67. kormányát alig több mint 75 év alatt. És bár Draghi valószínűleg ügyvezető miniszterelnök marad a következő szavazásig, a kormány drámaian meggyengül, ami veszélyezteti a jogalkotást, ami veszélyes problémákat okozhat egy kibontakozó gazdasági válságban.

Tökéletes vihar sodorhatja el Olaszországot

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa szerdán késő este arra figyelmeztetett, hogy "tökéletes vihar" várhat Olaszországra.

Most Sergio Mattarella elnökön múlik, hogy kiírja-e az új szavazást, vagy kinevez egy ügyvivő kormányt, bár ezt széles körben valószínűtlennek tartják. Ha az elnök a várakozásoknak megfelelően az új választások mellett dönt, azokat 70 napon belül meg kell tartani.   

A miniszterelnök és az Öt Csillag vezetője, Giuseppe Conte, egy korábbi miniszterelnök között egyre nőtt a feszültség, aki kritikusan viszonyult Draghi gazdasági válságra adott válaszaihoz és a kormány Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatos álláspontjához. Az Öt Csillag múlt hónapban szakadt szét, amikor a tagok nem tudtak megegyezni abban, hogy mekkora támogatást nyújtsanak Kijevnek. 

Az olasz pártok most kampányüzemmódra váltottak. A jobbközép, amely a szerdai vita során zártan viselkedett, a legtöbbet egy korábbi szavazásból nyerhet. A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek vezette jobboldali összefogás nyerne egy előrehozott választást, ha tagjai összetartanának.

Bár Conte Öt Csillagja a múlt héten a kormány támogatásának megvonásával kiváltotta az összeomlást, befolyása csökkenni látszik. A párt népszerűsége a kormányra kerülése óta zuhant, és egy új választáson valószínűleg mandátumokat veszítene.