Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai vállalatok hetek óta azon fáradoznak, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Oroszország rubelfizetési igényének - és hogyan tudnák fenntartani a létfontosságú gázszállítást - anélkül, hogy megszegnék a szankciókat, amelyek célja Moszkva megbüntetése az Ukrajna elleni háború miatt.

Az Európai Bizottság még áprilisban adott ki több állásfoglalást, amely szerint sérti a szankciókat, ha a tagállamok rubelben fizetnek. Sőt, azt is tilosnak tartják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök követelésének megfelelően a vásárlók nyitnak egy számlát a Gazprombanknál rubelben és a gázszerződésekben szereplő devizára (ez jellemzően dollár vagy euró), mivel így a pénzintézet és az orosz központi bank dönthet a váltási árfolyamról, ami erősítheti az orosz rubelt.

Az EU tisztviselői szerint ezért a vállalatoknak továbbra is euróban kell fizetniük, és a rubelben nyitott bankszámla a szabályokba ütközik. Az EU azonban még nem adott ki kötelező érvényű írásos utasításokat arra vonatkozóan, hogy a vállalatoknak hogyan kell fizetniük.

„Nincs hivatalos nyilatkozat arról, hogy mit jelent a szankciók megsértése” – mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök egy szerdai sajtótájékoztatón a Bloomberg szerit. „Senki nem mondott még semmit arról, hogy a rubelfizetés megszegi-e a szankciókat” – állította, sőt a kormányfő szerint a legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál. A politikus így úgy véli, hogy szabad rubelben fizetni az orosz gázért.

Az EU április végén iránymutatásokat tett közzé, amelyeket a vállalatok és egyes kormányok túlságosan homályosnak minősítettek. Hamarosan frissítést ígért. Az óra azonban ketyeg, mivel sok cégnek még ebben a hónapban lejár a fizetési határideje - és ha nem fizetnek, akkor a gázáramlás megszakadását kockáztatják.