Az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina fejlesztőinek bejelentése szerint rendelkeznek azzal a technológiával, ami lehetővé teszi az oltás upgrade-elt változatainak előállítását, amelyek védelmet kínálnak a kórokozó mutánst változataival szemben - jelentette a Moscow Times. A statisztikai adatok szerint a jelenlegi koronavírus-oltások gyengébb védelmet nyújtanak az új, angol, dél-afrikai és brazil változatokkal szemben.

Az állami Gamaleja Intézet tudósai, akik kifejlesztették a híressé vált orosz vakcinát, 24 órán, azaz egy napon belül elő tudják állítani az oltás új változatát, amely reflektál a vírus változásaira - mondta Alekszander Gintszburg, az intézet igazgatója. Csupán némi genetikai mérnöki munkára van szükség, és máris kezdődhet a tesztelés.

Elárulta azt is, hogy tárgyalások folynak az új technológiával készült vakcina teszteléséről mindössze száz önkéntes bevonásával, mellőzve a tömeges klinikai kísérleteket. Az új oltásváltozat ugyanazt a védelmet kínálja, mint a régi (90 százalék felettit), és azonnal gyártani lehet - mondta Gintszburg.

Az orosz közegészségügyi hatóság adatai szerint Oroszországban 78 angol és öt dél-afrikai vírusváltozat okozta fertőzést jegyeztek fel. Emellett találtak egy szibériai mutációt is, amely sem nem fertőzőbb, sem nem veszélyesebb, mint a koronavírus eredeti változata. Az orosz közvélemény-kutatások szerint az emberek tartanak a vakcinák mellékhatásától, ám főként az ezekkel kapcsolatos ismeretek hiányából fakad.