Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz gazdaság 0,5 százalékkal zsugorodott novemberben az egy évvel korábbi teljesítményéhez képest - idézte a friss hivatalos adatot a BBC. Ilyen csúfságra utoljára a válság szaggatta 2009 októberében volt példa. A kormány azzal számol, hogy idén összességében még 0,6 százalékkal nő a GDP 2013-hoz képest, ám jövőre 0,8 százalékkal csökkenni fog.

Egy dollárért 57 rubelt kellett adni hétfőn, ami hat százalékkal több a múlt hetinél, azaz az orosz valuta elvesztette a hosszú és meredek szánkázása után összeszedett kis javulást. A rubel idén búcsút mondhatott értéke felének a dollárral szemben.

Az orosz fejlesztési minisztérium beszámolója szerint romlott a feldolgozóipar, az építőipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor teljesítménye is az év utolsó előtti hónapjában. Az energiaipar, a bányászat és a kiskereskedelem folytatta bővülését.

Putyin ajándékai

Vlagymir Putyin orosz államfő a hét első napján kétszeresére emelte az egy betétre adott állami visszafizetési garancia összegét. Így az most 1,4 millió rubel, azaz valamivel több mint 20 ezer euró. (Az EU-ban 100 ezer euró ez az összeghatár.) A kormány azért növelte a betétbiztosítás plafonját, mert a betétek kimenekítésétől tart. Az emberek még emlékeznek arra, hogy az 1998-as valutaválság idején megtakarításaik elvesztették értéküket.

Az államfő emellett az intézkedése mellett engedélyezte a jegybanknak, hogy feltőkésítse az ország legnagyobb kereskedelmi bankját, a Szberbankot. A tőkeinjekció nem haladhatja meg a pénzintézet saját tőkéjét. Az akció keretében a jegybank annyi úgynevezett alárendelt hitelt nyújt a Szberbanknak, amennyire annak szüksége van. A hitelfelvevőnek ezt csak más hitelek visszafizetése után kell törlesztenie. Más orosz bankokat a betétbiztosítási alapon keresztül tőkésítenek fel állami forrásból.