Mariusz Błaszczak, Lengyelország védelmi minisztere elrendelte, hogy pengés drótkerítést építsenek Lengyelország és az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávé határán - adta hírül a Notes from Poland. A magyarázat egyszerű: el akarják kerülni, hogy az orosz hatóságok a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából érkező bevándorlókat vigyenek erre a határszakaszra azzal kecsegtetve őket, hogy bejuthatnak az EU területére.

Az ideiglenes határzár három sor pengés drótkerítésből fog állni, amelyek egy három méter széles sávot fognak elfoglalni és két és fél méter magasak lesznek. Az építés azon nyomban megkezdődik.

A döntés előzménye, hogy hírek érkeztek arról, hogy megugrott a Közel-Keletről és Észak-Afrikából a kalinyingrádi reptérre induló repülőjáratok száma. Ebből nem volt nehéz arra következtetni, hogy a fehérorosz hatóságok húzásához hasonló akció készül. Az elmúlt évben Minszkbe szállították repülőgéppel a bevándorlókat, akiket után a lengyel-belorusz határra irányítottak.

Bevált a védekezés

Błaszczak, aki tárcája vezetése mellett miniszterelnök-helyettesi pozícióban is van, nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a fehérorosz határon épült kerítés, amelyet januárban kezdtek el felhúzni és augusztusban végeztek a munkákkal, megállította a bevándorlók áradatát.

Emellett az ott szolgálatot teljesítő lengyel harcosok kellő tapasztalatokat szereztek az efféle határvédelemben, amit az orosz-lengyel határon is kamatoztathatnak majd. Andrzej Duda államfő csatlakozott a népszerű döntéshez: szóvivője útján tájékoztatta a népet, hogy támogatja a védelmi miniszter döntését.