A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték, hogy az idei második negyedévben is hasonló növekedési ütemeket várnak a régióban, bár Magyarországon és Lengyelországban a lendület kissé lanyhulhat az igen erős első negyedév után. A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy 2014 egészében Magyarországon 2,5 százalék, Lengyelországban 2,9 százalék, Csehországban 2,8 százalék, Romániában 3,2 százalék lesz a gazdasági növekedés. A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy a csütörtöki előzetes GDP-adatok nyomán Magyarország és Lengyelország esetében felfelé ható kockázatokat látnak erre az előrejelzésre.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is ugyanerre a következtésre jutottak. Közölték: az első negyedévi részleges adatok alapján felfelé mutató kockázatokat látnak a magyar gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzésükre, amely jelenleg 2,2 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére.
A ház szerint a térség növekedési kilátásait az euróövezet és más fejlett ipari régiók erősödő növekedése, valamint a hazai fogyasztás és részben az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló beruházások élénkülése egyaránt javítja. A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor lefelé ható kockázatot jelenthet, hogy az orosz-ukrán válság miatt esetleg csökken az Oroszországba és Ukrajnába irányuló térségi export.

QP | Quality Placement

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai viszont éppen azt emelték ki kommentárjukban, hogy "legalábbis egyelőre" nincs jele az ukrajnai válság átszűrődő negatív hatásainak Közép- és Délkelet-Európa növekedési teljesítményére.

A ház elemzői hangsúlyozták azt is, hogy jóllehet az euróövezet és különösen Németország gazdasági élénkülése a fő hajtóereje az európai felzárkózó gazdaságok erőteljes növekedésének, e növekedés bázisa azonban most már szélesedik. Ezt jelzi, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságokban a kiskereskedelmi forgalom 2008 óta nem mért ütemben bővül, emellett a térségi építőipari szektorokban is "markáns fordulat" történt az idei első negyedévben, ami arra vall, hogy a régióban véget érhetett a beruházások "összezuhanásával" jellemzett időszak.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a térségi agrárszektorok tavaly tapasztalt fellendülésének lendülete elenyészőben van. Erre utalhat, hogy Romániában az idei első negyedévben lassult a GDP-növekedés, márpedig a térségen belül a román hazai össztermékben a legnagyobb az agrárszektor részaránya - hangsúlyozták a Capital Economics közgazdászai.

A ház szakértői mindezt egybevetve arra a következtetésre jutottak, hogy a közép- és délkelet-európai gazdaságok növekedésében várható gyorsulás zöme valószínűleg már lezajlott, de a térség legtöbb országa jó eséllyel a következő negyedévekben is fenn tudja tartani a 3-3,5 százalék körüli éves összevetésű GDP-növekedési ütemeket, ha a német gazdaság nem veszít lendületet.