Egy a NASA megrendelésére készült tanulmány szerint az emberiség rendelkezésére álló és részben még nem álló technológiákkal nincs esély a Mars bolygó lakhatóvá tételére - adta közre a hírt a Business Insider. Ez nagyon rossz hír Elon Musk amerikai milliárdosnak, aki azt szeretné, ha a szomszédos égitesten egyszer boldog családok sétálnának a gyermekeikkel és a kutyájukkal vörös kövek közt zöldellő füvön.

Musk több alkalommal hangot adott annak a véleményének, hogy a Mars benépesítése - gyarmatosítása, ha tetszik - lehet az emberiség problémáinak végső megoldása. Stephen Colbert beszélgetős műsorában 2015-ben például azt mondta, hogy a vörös bolygó lakhatóvá tételéhez elég lenne ledobni két hidrogénbombát a két sarkvidékre, mert az így felszabadított szén-dioxid felmelegítené a felszínt annyira, hogy azon folyékony maradjon a víz.

Kicsi a nyomás

A Marson az atmoszféra nyomása mindössze a földi légnyomás 0,6 százaléka, ám mivel a bolygó messzebb van a Naptól, mint a Föld, ezért a kutatók szerint legalább akkora légnyomás kellene a folyékony víz kialakulásához, amekkora a földön van. Így lehetne az üvegházhatás kihasználásával kellőképpen megemelni a felszíni hőmérsékletet ehhez. Ezért aztán az a legnagyobb gond, hogy a jégsapkákból nyerhető szén-dioxid mennyisége kevés ehhez.

A kutatók azt találták, hogy porfelhők létrehozásával, illetve a sarki jég teljes elolvasztásával is csak a földi légnyomás 1,2 százalékát lehetne létrehozni a Marson. És ez az elemzés, a vörös bolygó elmúlt 20 évben végzett űrszondás vizsgálatai alapján készült, azaz a becslés amennyire csak lehet, megalapozott.

Másik lehetőség

A tudósok áttekintettek egy másik lehetőséget is, nevezetesen azt, hogy a talajban lévő szén-dioxid molekulákat szabadítanánk ki a légkör felturbózásához. Ez a vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy el lehetne érni akár a földi nyomás négy százalékát is. Ha nagyon mélyre fúrnánk le, akkor is csak ötszázalékos arányt tudnánk felmutatni. Ehhez az egész bolygón körbe 100 méter mély kutakat kellene ásni.

Arra lyukadtunk ki, hogy a Marson nincs elég szén-dioxid a megfelelő üvegházhatás elérésére - mondta Bruce Jakosky, a University of Colorado kutatója. Ráadásul a legtöbb gáz elérhetetlen, azaz nem mobilizálható az elérendő cél érdekében, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló technológiával - tette hozzá.

Volt ez másként

Vannak arra utaló bizonyítékok, amelyek szerint valaha volt folyékony víz a vörös bolygón, ám a légkört, amely ezt lehetővé tette, elsodorta a napszél és a radioaktív sugárzás. Ha mindezekkel szemben hirtelen védetté válna a Mars, akkor nagyjából tízmillió év alatt duplázódna meg a jelenlegi atmoszférája - vélik a mostani kutatás szerzői.

Megemlítenek egy olyan lehetőséget is, amely példa nélkül álló kísérlet lenne az emberiség történetében, nevezetesen, hogy üstökösök és meteorok odairányításával próbálnánk meg felgyorsítani a lakhatóvá tétel folyamatát. Ezekből azonban több ezerre lenne szükség. Így csak abban reménykedhetünk, hogy a technológia fejlődése idővel más megoldást kínál a Mars terreformálására vagy arra, hogy az emberiség másként álljon odébb végletekig kizsigerelt szülőhelyéről.

A fotó forrása: AFP