A Perseverance marsjáró helyszíni oxigénforrás-hasznosítási kísérlete - ismert nevén MOXIE - oxigént volt képes előállítani egy kísérletben a marsi légkörből. A marsjáró 2021 februárja óta tartózkodik a vörös bolygón, különböző feladatokat teljesítve - írja az Infostart.

A MOXIE 2021 áprilisában kezdte meg a munkát, azóta hétszer sikerült oxigént szintetizálnia különböző körülmények között. Éjjel, nappal és a földitől eltérő hosszúságú, különböző évszakokban is sikeres volt - írja a CNN cikke.

Minden futtatás idején el tudta érni célját, ami óránként hat gramm oxigén termelése: ez egy kisebb földi fa teljesítményével egyenértékű.

"Ez az első olyan kísérlet, amely egy másik bolygó felszínén található erőforrásokat ténylegesen felhasznál és kémiailag alakít át olyasmivé, ami hasznos lehet egy emberekkel indított küldetés számára. Ebben az értelemben ez történelmi jelentőségű fejlemény"- mondta Jeffrey Hoffman, a MOXIE helyettes vezető kutatója, a Massachusetts Institute of Technology repüléstechnikai és űrhajózási tanszékének professzora.

A MOXIE nagyjából akkora, mint egy kenyérpirító, minden kísérlet után lekapcsol, és csak rövid ideig tud futni, hogy a marsjáró egyéb tevékenységeivel összhangban működhessen.

Későbbi változata jelentősen nagyobb lehet, folyamatosan működő egységekből állhat, amelyeket egy ember bevonásával indított küldetés előtt felküldhetnének a Marsra annak érdekében, hogy ott több száz fa kapacitásának megfelelő oxigént termeljenek, majd azt tárolják. Ezáltal a Marson tartózkodók oxigénellátása megoldottá válna, illetve a Földre való visszatéréshez is üzemanyagot tudnának biztosítani az űrhajósokat hazasegítő rakéta számára.