A ZDF német köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint a németek 49 százaléka a szociáldemokrata jelöltre, 38 százaléka Angela Merkelre - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség jelöltjére - voksolna, ha közvetlen szavazással választhatnának kormányfőt - írja az MTI.

A ZDF Politbarometer nevű kutatássorozatának legutóbbi, január végi vizsgálata még Merkel fölényét jelezte, akkor a németek 44 százaléka mondta azt, hogy a hivatalban lévő kancellárra szavazna, és 40 százalék voksolt volna baloldali kihívójára.

Martin Schulz éppen január vége óta az SPD kancellárjelöltje, és azóta a vezető politikusok népszerűségi listáján is az élre tört. A ZDF kutatásában a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatják a politikusokat. Martin Schulz népszerűségét második alkalommal értékelhették, ezúttal is 2 pontot kapott. A szociáldemokrata kancellárjelölt így a lista első helyére került, holtversenyben Winfried Kretschmann-nal, a Zöldek baden-württembergi tartományi miniszterelnökével.

Angela Merkel a harmadik helyen áll a népszerűségi listán, 1,7 ponttal, a január végén mért 1,8 pont után.
A Politbarometer adatai szerint Martin Schulz színre lépése óta igen nagy mértékben, 6 százalékponttal 30 százalékra emelkedett az SPD országos választói támogatottsága, míg a CDU/CSU 2 százalékponttal 34 százalékra gyengült.

A szövetségi parlament (Bundestag-) ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal 3 százalékponttal 7 százalékra gyengült, a Zöldek 1 százalékponttal 9 százalékra erősödtek. A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 10 százalékra csökkent, a liberális FDP pedig változatlanul 6 százalékon áll, így 4 év után visszakerülhet a Bundestagba.

A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette február 14. és 16. között, 1231 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.