Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A veterán szocialista politikus a brüsszeli hírportálnak adott interjújában arról számolt be, hogy a függetlenségi tábor érvei "egy mítoszon alapulnak", egységes katalán nép ugyanis nem létezik. Katalónia elszakadásának nincs elegendő támogatója ahhoz, hogy igazolható legyen a referendumot lehetővé tévő alkotmánymódosítás vagy Spanyolország szétszakítása.

"Más lenne a helyzet, ha az emberek 65 százaléka függetlenségpárti lenne" - mondta a magát egyszerre katalánként, spanyolként és európaiként meghatározó Borrell. (Áll a bál Spanyolországban - letartóztattak egy magas rangú tisztviselőt.)

A volt EP-elnök felszólította a madridi kormányt, hogy tegyen többet a katalánok jogos panaszainak megoldása érdekében, így csillapítva a feszültséget és segítve a helyzet megoldását. "Ha összevesztem a feleségemmel, virágot küldök" - fogalmazott.

"A spanyol állam gyakorlatilag kivonult a Pireneusokban lévő falumból, számos kormányzati feladatot a helyi és a regionális hatóságok vettek át, vagy Brüsszel" - mutatott rá Borrell, aki szerint a kormány legsürgetőbb feladata, hogy elválassza a katalánok valós, gyakorlati aggályait a "képzeletbeli problémáktól". Mint mondta, "a vasútközlekedésen lehet javítani, ha a vasútközlekedés a probléma, olyan gondokat azonban nem lehet megoldani, amelyek nem léteznek".

Borrell végül azon véleményének is hangot adott, hogy a katalán nacionalisták az Európai Unióból történő kiválásról Nagy-Britanniában folytatott kampány érveit használják. "Ugyanaz a diskurzus az ellopott pénzről (...), a tényszerű vita lehetősége elveszett" - hangsúlyozta.