A vírus okozta Covid-19-betegség 25 264 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az áldozatok száma szombatra 276-tal emelkedett. A szaktárca összesítése szerint a fertőzést 118 902 beteg győzte már le, egy nap alatt 1654-en gyógyultak meg - írja az MTI.

A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 217 466 koronavírusos esetet igazoltak eddig. 24 óra alatt 838 új fertőzöttet jelentettek a tartományok az egészségügyi minisztériumnak a szombati 1147 után.  A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A fertőzés miatt országosan 547-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, intenzív terápiás ellátásra 65-en szorultak. A koronavírus miatt kórházi kezelést összesen 118 495-en kaptak és 10 974 embert láttak el intenzív osztályon.

"A koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma" - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok után Spanyolországban van a legtöbb igazolt fertőzött, a halálos áldozatok számát tekintve azonban megelőzi még Olaszország és az Egyesült Királyság is.

Spanyolországban hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén. A jövő héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.

A járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera ezt átugorva rögtön az egyes fázisba lép, amikor például már a szállodák is újranyithatnak, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket, valamint az éttermek teraszain 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendéglátás.

Az enyhítés ellenére a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a járvány miatt érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig.