A Reutersen megjelent összefoglaló szerint vannak olyan tudósok, akik szerint a SARS-COV2 vírus omikron variánsa már akkor is képes továbbfertőzni, amikor az még csak a fertőzött torkában és nyálában van jelen, azonban az orr nyálkahártyájába még nem jutott el. Ez szerintük azzal fenyeget, hogy az orr nyálkahártyájából vett minta alapján végzett teszt esetleg negatív, s a tesztelt alany mégis fertőzött és fertőzőképes a mintavétel időpontjában.

A hírügynökség szerint ezt az álláspontot támasztja alá egy frissen megjelent tanulmány is. Ebben 29 olyan esetről írnak, amikor is a fertőzöttek nyálából vett minta alapján végzett PCR tesztek már három nappal azelőtt kimutatták a fertőzést, hogy az orr nyálkahártyából vett tesztek pozitívak lettek volna.

Összességében az összefoglaló szerint elmondható, hogy a gyorstesztek érzékenysége alacsonyabb volt a laboratóriumokban elvégzett PCR tesztekénél. Ez azt jelenti, hogy az antigén gyorstesztek több fals negatív eredményt hoznak. Ugyanakkor ha az antigén teszt pozitív, akkor szerintük szinte biztosra vehető a Covid-19-es fertőzés és az antigén tesztek így hatásos eszközök maradnak a járvány elleni küzdelemben, különösen amikor az omikron gyors terjedése miatt a laborok kapacitáshiánnyal küzdenek.

Az új tanulmányok nyomán a Reuters által megkérdezett szakértők egy része azt javasolja, hogy a garatból is vegyenek mintát az antigén tesztek használói az orrból történő mintavételt megelőzően.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban jóváhagyott antigén-tesztek mind az orr nyálkahártyából történő mintavételre készültek és sokan kétségüket fejezték ki, hogy azok használói otthon biztonságosan tudnának a garatból is mintát venni. A cikk szerint ezért tanácsos lehet inkább a tesztek készítőinek előírásait követni.

A cikk megemlíti, hogy Izraelben a vezető egészségügyi tisztségviselők a garatból és az orrból történő együttes mintavételt javasolják antigén tesztek esetén, még akkor is, ha nem ez a gyártó előírása.

Magyarországon jelenleg mindkét típusú antigén tesztet lehet kapni kereskedelmi forgalomban, sőt van olyan is, amely egyszerűen a nyálból vett minta alapján mutatja ki az antigén jelenlétét.