Az áremelkedés egyenesen drámai, nem is emlékszem ilyenre - mondta a WysokieNapiecie.pl portálnak Lukasz Horbacz, a Lengyel Széneladók Gazdasági Kamarájának elnöke. A szén ára 10-20 százalékkal magasabb, mint tavaly szeptemberben. Ráadásul szerinte ez még nem a drágulás vége: az árak még nem érték el a mágikus 1000 zloty/tonnát (75 ezer forint/tonna), de csak a szezon kezdetén vagyunk.

A népszerű "szárított dió" szén ára az idény csúcsára 800-1100 zloty közé emelkedik. Ezt a fajtát a leggyakrabban Poznanban és más ősi lengyel településeken veszik, mert ideális a régi kályhákhoz. Ára jelenleg tonnánként 850 zloty, ami 15 százalékkal van a tavalyi felett. Az ilyenfajta szén nem a lengyel bányákból kerül a kereskedelembe, hanem importálják, főleg Oroszországból.

Sötét múlt

A szén drágulásának több oka van. Először is a 2014-ben kezdődött alacsony ártrend miatt a bányák 2016 második felétől csökkentették beruházásaikat. Amikor az amszterdami, antwerpeni, rotterdami kikötőkben csak 45 dollárba került egy tonna szén, a bányák kevesebb járatokat nyitottak a termeléshez.

Noha manapság ezekben a kikötőkben a szén ára meghaladja a 90 dollár/tonnát, a korábban csökkentett kapacitású bányák még mindig kevesebbet tudnak termelni a 2014 előttinél. Eközben még a régióban legnagyobb orosz termelőknek sincs felesleges szenük. A hazai termelők nem tudták befoltozni a termelésükön mutatkozó lyukat, mert az utóbbi három évben a túlélésükért küzdöttek, s így nem maradt pénzük beruházásokra.

A szén áremelkedésének fontos oka a szmoggal való küzdelem - a legtöbb vajdaságban emiatt nem adták el szénhulladékot, ami 500-600 tonnás hiányt okozott csak a háztartásoknál. Gondot okoz a spekuláció is, amely rángatja a szén világpiaci árát.

(A nyitókép forrása: Reuters.)