A nagyobbik cseh kormánypárt új frontot nyitott a közelgő parlamenti választások előtt. A szociáldemokrata párt vissza akarja tartani a kelet-európai olcsó munkaerő bevándorlását Csehországba, miközben fő ellenfele, a kormány kisebbik politikai ereje, az ANO azt hangoztatja, hogy az országnak egyre több ilyen dolgozóra van szüksége - írta a lengyel Rzeczpospolita.

A szociáldemokrata párt kampányának vezetője, Lubomir Zaoralek külügyminiszter a Pravo című lapnak azt nyilatkozta, hogy a kelet-európai vendégmunkások leszorítják a munkaerő árát Csehországban, amit a számok is bizonyítanak. Szerinte a cseh kormánynak ebből elege lett. Nem akarják, hogy az ország olcsó munkaerőt importáljon, ehelyett az a céljuk, hogy az emberek megfelelő fizetést kapjanak.

A cseh szociáldemokraták gazdasági programjuk fő céljaként a bérek emelését jelölték meg az októberi választások előtt. Ugyanakkor ez meglepő módon egyelőre nem növelte a párt népszerűségét. A felmérések szerint továbbra is egyértelműen a milliárdos Andrej Babis ANO pártja a választás esélyese, s ezzel Babis lehet az ország következő miniszterelnöke.

Osztogatás

A gyors gazdasági fejlődés lehetővé tette a munkanélküliség csökkenését, ugyanakkor sok cég arra panaszkodik, hogy a dolgos kezek hiánya a további fejlődés gátja. Babis, akinek vagyonát több mint hárommilliárd USA-dollárra becslik, arra hív fel, hogy könnyítsék meg az unióval szomszédos országokból, például Ukrajnából az emberek alkalmazását. Ugyanakkor ellenzi a közel-keleti és afrikai bevándorlók befogadását.

A szociáldemokraták és az ANO négyéves koalíciós kormányzása alatt gyakran csatáztak költségvetési kérdésekben, de mindkét párt egyetértett a közszférában dolgozók fizetésemelésével, a minimálbér és a nyugdíjak növelésével. A múlt héten bejelentették a tanárok fizetésének 15 százalékos, a költségvetési szféra dolgozói bérének 10 százalékos emelését.

(A nyitókép forrása: Micha Cizek, AFP)