A Der Spiegel jelentése szerint a Burda nevű vállalat, amelyben az egészségügyi miniszter férje vezető pozíciót tölt be, félmillió maszkot adott el a tárcának 2020 áprilisában, a koronavírus-fertőzések első hulláma idején. A Jens Spahn által megkötött üzletet túlárazottnak tartják, a hatóságok nyomozást is indítottak korrupció miatt. Azóta az is botrányt kavart, hogy a miniszter nem megsemmisíteni akarta, hanem munkanélkülieknek, hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek osztogatta volna szét a kínai maszkokat, amelyek állítólag nem is hatásosak, de még ehhez kijátszotta volna a minőségbiztosítási eljárást is. 

A radikális baloldali Linke követeli a leghangosabban Spahn távozását. A párt elnöke, Janine Wissler szerint nem tartható egy olyan miniszter, aki "kész tudatosan veszélyeztetni ezeket a sérülékeny csoportokat." A liberális FDP egészségügyi szakértője, Wieland Schinnenburg is közölte: ez súlyos eset, a miniszternek vagy hihetően cáfolnia kell, vagy le kell vonnia a konzekvenciákat - írja az Euronews, amely szerint a német egészségügyi tárca pártpolitikai síkra igyekszik terelni a vádakat, szerintük az SPD csak választási okokból "fújja fel" a történteket. A minisztérium szerint a maszkok ingyenes szétosztása "az érintett csoportok lehető legnagyobb védelmét" szolgálta volna. 

Németországban egyébként a héten a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) visszavonta a tavaly decemberben kiadott legmagasabb szintű járványügyi riasztást és eggyel alacsonyabb fokozatú riasztást adott ki. A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták, és a következő napokban újabb könnyítéseket vezetnek be.

Az ügy semmiképpen nem jön a CDU-CSU pártszövetségnek a vasárnapi szász-anhalti tartományi, és a szeptemberi parlamenti választások előtt.