A lengyelek immár állandó problémája a szmog. A kérdés olyan súlyos, hogy a szmog és a légszennyezettség elleni védelemben fontolóra veszik a maszkok használatát - írta a Business Insider Polska. Magyarországon január második felében öt településen adtak ki figyelmeztetést szmogveszély miatt.

A varsói fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) elrendelte a szmog elleni maszkok vizsgálatát. A kérdés: vajon valóban védenek-e a szennyezettségtől vagy sem, beleértve ebbe a vegyi anyagok, a por és a rákkeltő anyagok elleni védelmet is.

Először a legolcsóbb, legegyszerűbb filteres maszkokat vizsgálták, amelyek a boltokban bárhol megvehetők. Ezek közül nem mind ment át a teszten, sőt az UOKiK betiltotta a DragonMask egyik modelljének árusítását.

Az egyelőre kísérletinek szánt programot folytatni akarják, mert a vásárlók nincsenek abban a helyzetben, hogy értékelhessék, vajon a maszkok teljesítik-e a szmog elleni küzdelemben tőlük elvárható követelményeket. A hivatal jelezte, hogy a "pormaszk"  és a "szmog elleni maszk" kifejezések nem különböző termékeket jelentenek, csak marketingfogásról van szó.

A fotó forrása: Shutterstock.