Pavol Koprda szlovák matematikus szerint az omikron koronavírus-változat okozta járványhullám már megérkezett - írta a pozsonyi Új Szó. „Mivel olyan helyzetben vagyunk, hogy az egyik hullám éppen lecseng, a másik pedig jön, ezért a hullámok átfedik egymást. Nincsenek aktuális adataink arról, hogy az összes beteg hány százaléka fertőződött meg az omikronnal, ezért nem is lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik a növekedés. De ha megnézzük a szomszédos országok helyzetét, akkor látjuk, hogy már a növekedés kezdeti fázisában vannak."

Koprda úgy véli, hogy újabb hullám feltehetően gyorsan lecseng majd. Hogy pontosan meddig tarthat, azt a matematikus nem akarta megsaccolni, viszont mások nemrégiben másfél hónapos lefolyási időt jósoltak. „Nagy valószínűséggel gyorsabb hullámra számíthatunk, mint az előzőek esetében. Ennek az az oka, hogy a lakosság nagy része gyorsan átfertőződik, és így sokaknak már hamar meglesz a védettsége. Emiatt a járványhullám gyorsabban le is cseng.”

Az omikron okozta gyors átfertőződésnek lehetnek olyan következményei is, amelyekkel a korábbi hullámok alatt csak részben találkozhattunk. Zuzana Krištúfková, az egészségügyi minisztériumhoz tartozó szakértői konzílium epidemiológusa a Nový čas napilapnak elmondta, felszólították a tárcákat, hogy dolgozzanak ki válságterveket arra az esetre, ha túl sok ember kerülne karanténba, és bizonyos szolgáltatások akadoznának az országban.

Koprda egyetért az óvatossággal: bizonyos szolgáltatások esetében biztosan lesznek kiesések. Viszont nem gondolja, hogy katasztrófára kell készülni – inkább csak rövid kiesésekről van szó, amelyek után hamarosan minden visszatérhet a normális kerékvágásba.