Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke úgy fogalmazott az EU 2021-2027-es költségvetésével kapcsolatban, hogy kormánya tisztességes büdzsét akar, lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki azonban inkább a konstruktív megoldásokat hangsúlyozta, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság és Charles Michellel az Európai Tanács elnökével - derül ki a Rzeczpospolita tudósításából.

A bizottság a 2018-as tervezetében a lengyeleknek szánt pénzt a jelenleg záruló hétéves ciklusban kapott 83,9 milliárd euróról 64,4 milliárdra csökkenne 2021-2027 között, ami 23 százalékos mínusz. Emellett a közös mezőgazdasági politika keretében Lengyelországnak 27,1 milliárd euró jutna, az elmúlt hét év 33 milliárdja helyett. A nettó befizetők - a lengyel kormány legnagyobb bánatára - egyre nagyobb nyomást fejtenek ki annak érdekében, hogy még jobban csökkentsék a közös büdzsét.

Morawiecki szerint az EU-nak a brexit ellenére tartania költségvetés korábbi összegét, mint a kohéziós, mind a mezőgazdasági támogatások terén. Ezért új költségvetési forrásokat kellene bevonni az uniós büdzsé finanszírozásába. Ilyen új forrás lehetne a műanyagok után fizetendő adó vagy a szén-dioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó befizetés, amit az unión kívüli importtermékekre lehetne terhelni. Ezek az új források kulcsfontosságúak lehetnek - véli a lengyel kormányfő.

A rövid megbeszélésen, amit Morawiecki von der Leyennel folytatott, nem beszéltek a jogállamisággal kapcsolatos EU-lengyel vitáról, erre később térnek vissza.