Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matteo Renzi a PD kongresszusának minél előbbi megtartását sürgette még az esetleges előrehozott parlamenti választások előtt.

Renzi hivatalosan nem jelentette be lemondását a PD főtitkári székéből, de ez a hétvégén várható a párt országos értekezletén, amely a kongresszus időpontjáról is dönt.

A PD új főtitkárát és egy személyben következő miniszterelnök-jelöltjét megválasztó kongresszust már a tavasszal összehívhatják. Eredetileg a PD november középén készült tisztújító kongresszusra, Matteo Renzi azonban tudomásra hozta, hogy addig nem kíván várni. Elemzők szerint Renzi újraválasztása reményében siettetteti a pártkongresszust.

Matteo Renzi kijelentette: "lezárult egy ciklus, mérjük fel, kinek nagyobb a támogatottsága". Matteo Renzi arra utalt, hogy kész megmérni erejét a PD-n belül őt bíráló csoportok jelöltjeivel. Kijelentette, nem akar pártszakadást, de szükséges tisztázni az erőviszonyokat. Eddig egyedül Emiliano Michele a déli Puglia tartomány kormányzója jelezte, hogy versenyre száll Renzivel.

Matteo Renzi 2013 decemberében nyerte a PD főtitkár-választását. 2014 februárjában nevezték ki miniszterelnöknek és tavaly decemberben mondott le a megbukott alkotmányos népszavazást követően, amelyen a PD Renzi-ellenes szárnyának tagjai nyíltan a kormányfő ellen szavaztak. A PD sorsa az olaszországi parlamenti választásokat is befolyásolhatja.

Matteo Renzi ugyanis minél hamarabb sorra kerülő,  előrehozott választást szorgalmaz, akár már idén júniusban vagy szeptemberben. Más PD-vezetők kivárnák a törvényhozás 2018-as végét.

Matteo Renzi biztosra veszi, hogy a PD rajta kívül senki mással nem tud választást nyerni, de már decemberben is megbukott - jegyezte meg korábban a PD baloldali szárnyát vezető Massimo D'Alema volt kormányfő, aki szerint Matteo Renzi rosszat tesz Itáliának.