Az olaszországi mérsékelt baloldali Demokrata Párt (PD) meg tudta tartani a vasárnapi tartományi választáson Emilia-Romagna tartomány vezetését, azaz sokak várakozásával szemben nem vette át az uralmat a Matteo Salvini vezette Liga - derült ki a Deutsche Welle beszámolójából. A belügyminisztérium előzetes adatai szerint Stefano Bonaccini, a PD kormányzójelöltje a szavazatok 51, míg ellenfele, a Liga színeiben induló Lucia Borgonzoni a 43 százalékát szerezte meg.

Ezzel elenyészett az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápoló Salvini reménye, hogy a tradicionálisan baloldali tartományt elhódítja ellenfelétől, s ezzel válságba sodorja az Olaszországot irányító baloldali kormánykoalíciót. Giuseppe Conte miniszterelnök a szavazás előtt azt mondta, hogy a számukra kedvezőtlen eredmény sem vezetett volna a kormány bukásához.

Ami a másik hétvégi választást illeti, a viszonylag szegény Calabria tartományban győzött a jobboldali blokk, amely a Ligából, Silvio Berlusconi volt kormányfő mérsékelt jobboldali Hajrá, Olaszországából (Forza Italia!) és a szélsőséges jobboldali Olaszország Fivérei (Fratelli d'Italia) pártból áll. Mindkét választás nagy vesztese a kormánykoalíció másik pártja, az elitellenes Öt Csillag Mozgalom, amely az előbbi tartományban öt, az utóbbiban hat százalékot ért el. A 2018-as országos parlamenti választások még a szavazatok 33 százalékát kapták.

Salvinininek sikerült még egy bárdolatlanságot elkövetnie: feldühítette ellenfeleit azzal, hogy Twitter-üzenetekben kampányolt a szavazás előtt egy nappal, ami az olasz törvények szerint tilos.