Matteo Salvini beszéde elején olaszul, franciául, németül és angolul is megismételte, hogy "az olasz nép senkinek sem a rabszolgája".

A Liga vezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte  miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte  azért  nyitotta meg a kikötőket, mivel "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Matteo Salvini.

A párt vezérét több tízezren hallgatták Pontida mezején, az egykori Északi Liga megalakulásának jelképes helyszínén, ahol a párt 1990-től minden évben naggyűlését tartja.

Salvini augusztusban kezdett bele abba a veszélyes manőverezgetésbe, amely odavezetett, hogy az Öt Csillag Mozgalommal vezetett koalícióból kiesett. Arra bazírozott, hogy előre hozott választást írnak ki a parlamenti többség megszűnését eredményező lépésével, de végül a szélsőbaloldali Öt Csillag és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalícióra tudtak lépni. Közben pedig kiderült, hogy az Orbán Viktorral szövetségi viszonyban lévő Matteo Salvini és pártja tiltott és titkos támogatásokat kapott Oroszországból. A helyi hatóságok jelenleg is nyomoznak a moszkvai pénzek után, melyeket a gyanú szerint Vlagyimir Putyinhoz közeli személyektől kaphattak Salviniék - ahogy arról a Daily Beast írt részletesen.