Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannia 2019 márciusáig mindenképpen kilép az Európai Unióból, de átfogó és mély partneri viszony kialakítására törekszik az unióban maradó országokkal - jelentette ki May a kormányzó konzervatívok éves kongresszusának zárónapján.

May közölte: bízik abban, hogy a kilépési feltétekről szóló tárgyalásokon sikerül olyan megállapodást elérni, amely Nagy-Britannia és az EU érdekeit egyaránt szolgálja. A kormányfő szerint minden érintett alapvető fontosságú érdeke, hogy a tárgyalások sikerrel járjanak, de a kormány akkor jár el felelősségteljesen, ha "minden eshetőségre felkészül, és biztosíthatok róla mindenkit, hogy mi éppen ezt tesszük".

A konzervatív párti kongresszus előző munkanapján David Davis, a kilépési tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője is egyenes utalást tett arra, hogy London a lehetőségek között tartja nyilván a brexittárgyalások esetleges eredménytelenségét is.

London készen áll az "alternatívára" is

Felszólalásában Davis azt mondta: arra számít, hogy sikerül jó egyezségre jutni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Hozzátette azonban, hogy ha a tárgyalások nem eredményeznek olyan megállapodást, amilyenre Nagy-Britanniának szüksége van, akkor London készen áll majd az "alternatívára" is, és a kormány "készenléti terveket" készít erre az esetre.

A külföldi EU-állampolgárokról szólva azt mondta, hogy tudja, hogy a kilépési folyamat körükben bizonytalanságot és idegességet kelt. "Nem lehet azonban elég gyakran hangsúlyozni: nagyra tartjuk az Önök hozzájárulását országunk életformájához, és szívesen látjuk Önöket" - fogalmazott a kormányfő az MTI szerint. (Brexit 2-t vizionálnak Európában.)

May felszólította a kilépési tárgyalások küldöttségeit, hogy mielőbb érjenek el megállapodást ebben a kérdésben, mert London azt szeretné, ha Nagy-Britanniában maradnának az ott élő külföldi EU-állampolgárok.

Bocsánat

A brit miniszterelnök elnézést kért a nyári parlamenti választásokon elért váratlanul gyenge konzervatív eredményért. Ő vezette a júniusi előrehozott választások konzervatív kampányát, a kampány azonban nem érte el a kitűzött célt. "Ezért minden felelősséget vállalok, és elnézést kérek" - tette hozzá.

Nagy-Britanniában június 8-án tartottak előrehozott parlamenti választást, amelyet Theresa May azzal a szándékkal írt ki, hogy a választók megerősítsék kormánya mandátumát a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végigvitelére. A Konzervatív Párt azonban elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső eseti támogatásával kormányoz.

A "brit álom"

May szerint a gyenge választási szereplés oka az volt, hogy a "brit álom", vagyis az a cél, hogy minden generáció jobban élhessen, mint az előző nemzedék, túl sokak számára elérhetetlennek bizonyult.

A kormányfő célként tűzte ki e brit álom felélesztését, és ennek első lépéseiként nagyszabású szociális lakóingatlan-építési programot hirdetett meg. Bejelentette azt is, hogy a brit kormány jövőre felső korlátot kíván megszabni a háztartási energiaszámlák emelésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyitott szabadpiaci gazdasági modell fenntartása továbbra is a Konzervatív Párt alapvető célja, mivel ez az eszköze az életszínvonal emelésének, ez támasztja alá a szabályokon nyugvó nemzetközi rendet, amely hozzájárult Európa újjáépítéséhez a II. világháború után, ez a modell segítette elő a berlini fal lebontását és azt, hogy véget érjenek "a sötét napok a vasfüggöny mögött". A szabadpiac és az általa fenntartott értékek - a szabadság, az egyenlőség, a jogállamiság - továbbra is emberiség kollektív haladásának legnagyobb hajtóerejét jelentik - fejtegette kongresszusi beszédében a brit miniszterelnök.

Az incidens

Beszéde közben egy férfi, Simon Brodkin humorista odalépett hozzá, és átnyújtott neki egy formanyomtatványt, amelyet Nagy-Britanniában az alkalmazotti munkaviszony megszüntetésének bejelentésére rendszeresítettek. A férfi azt mondta a beszédében elakadt kormányfőnek, hogy a nyomtatványt - amely hamisnak tűnt - Boris Johnson külügyminiszter küldi neki.

Johnsont gyakran éri az a vád, hogy Theresa May megbuktatására törekszik, és személyes miniszterelnöki ambíciói vannak.

May átvette, majd letette a nyomtatványt, Brodkint pedig a biztonsági emberek kikísérték a teremből. May a küldöttek ovációja közepette azt mondta: a nyomtatványt legszívesebben Jeremy Corbynnak, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének továbbítaná.

űBrodkin közismert hasonló fellépéseiről. Ő volt például az, aki két éve, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupciós botrányának csúcspontján, egy zürichi sajtótájékoztatón dollárbankjegyeket szórt Sepp Blatter volt FIFA-elnökre.