May szerint "a kép gyors ütemben körvonalazódik", és minden jel arra vall, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a felelősség. Nagy-Britanniai legszorosabb szövetségeseivel most "a felelősök elszámoltatásán" fog dolgozni, és azon, hogy miként lehet elejét venni a vegyifegyver-használatból eredő jövőbeni humanitárius katasztrófáknak -idézte a brit kormányfőt az MTI londoni tudósítója.

Theresa May nem tett ugyanakkor konkrét utalást arra, hogy Nagy-Britannia csatlakozna-e bármilyen esetleges nyugati katonai akcióhoz Szíriában.

A brit kormánynak nem kellene kötelezően kikérnie a parlament jóváhagyását ehhez, de az íratlan politikai konvenció - amelyhez az elmúlt évtizedekben mindegyik brit kormány tartotta magát - mégis azt diktálja, hogy a brit fegyveres erők bevetését parlamenti döntés előzze meg.

Legutóbb 2013 nyarán merült fel a brit katonai beavatkozás Szíriában, de a londoni alsóház - általános meglepetésre - kis többséggel ugyan, de leszavazta ezt a kezdeményezést. Ezután a korabeli konzervatív-liberális brit kormánykoalíció vezetői - élükön David Cameron akkori miniszterelnökkel - több nyilatkozatban is egyértelműen leszögezték, hogy a kormány tartja magát a törvényhozási döntéshez, és nem lesz újabb parlamenti szavazás ebben az ügyben.

Theresa May kormánya sem tett eddig olyan utalást, hogy a parlament megkerülésével szándékozna részt venni bármilyen szíriai katonai akcióban. A brit parlament jelenleg tavaszi szünetét tölti, és nem hangzott el Londonban olyan kezdeményezés, hogy az alsóházat rendkívüli ülésre az új ülésszak hétfői kezdete előtt össze kellene hívni.

Szerdai nyilatkozatában a brit kormány kitért azon kérdés megválaszolása elől, hogy foglalkozik-e a parlament idő előtti összehívásának gondolatával.

May előző nap telefonon beszélt Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel, és a Downing Street közlése szerint a három vezető egyetértett abban, hogy ha a szíriai vegyifegyver-támadásról szóló hírek igazolást nyernek, a nemzetközi közösségnek válaszolnia kell, annak érdekében, hogy érvényt lehessen szerezni a vegyifegyver-használat globális tilalmának.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televíziónak adott szerdai nyilatkozatában mindazonáltal kijelentette: el kell kerülni minden olyan szíriai katonai beavatkozást, amely összetűzéssé fajulhatna Oroszország és az Egyesült Államok légierői között.

Corbyn szerint a nemzetközi közösségnek meg kell várnia, hogy milyen eredménnyel zárulnak a szíriai vegyifegyver-támadásról szóló hírek ügyében indított szakértői vizsgálatok. A munkáspárti vezető hozzátette: érvényben kell tartani azt a politikai konvenciót, amelynek alapján parlamenti hozzájárulás kell a brit fegyveres erők külföldi bevetéséhez - írta az MTI.

A kép forrása: AFP Photo/Maria Antonova.