May hétfő délután - az újabb tárgyalási forduló megkezdésével egy időben - tájékoztatja részletesen a londoni alsóház képviselőit múlt havi firenzei beszédéről, amelyben kormányának céljait vázolta a brexit, vagyis a brit kilépés utáni időszakra, és beszámol a beszéd óta az EU-tárgyalásokon elért haladásról - írta az MTI.

A kormányfő az alsóházi felszólalásban - amelyből a Downing Street hétfő hajnalban néhány előzetes részletet közzétett - kifejti: London "célja és ajánlata" egy új, elmélyült és különleges kapcsolatrendszer kialakítása a szuverén Egyesült Királyság és az erős, sikeres Európai Unió között.
Theresa May szerint e partneri kapcsolatrendszer eléréséhez vezetői készségre és rugalmasságra lesz szükség, de nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU-ban maradó 27 tagállam részéről is.

A tárgyalások következő szakasza előtt most "az ő térfelükön a labda" - fogalmaz parlamenti tájékoztatójában a brit miniszterelnök, hozzátéve: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy London kedvező választ kap az uniós partnerországoktól.

Theresa May szerint jóllehet a haladás nem lesz mindig zökkenőmentes a kilépési tárgyalásokon, de konstruktív hozzáállással, a barátság, az együttműködés szellemében, "tekintetünket szilárdan a jövőre szegezve bebizonyíthatjuk, hogy a vészmadaraknak nincs igazuk".

May szeptember 22-én elmondott firenzei beszédével nem titkoltan igyekezett friss lendületet adni a brexit feltételeiről Brüsszellel folyó tárgyalásoknak, abban a reményben, hogy már októberben lehetővé válhat a tárgyalási folyamat második szakaszának elkezdése Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól, mindenekelőtt a kereskedelem feltételrendszeréről.

Az EU azonban a továbblépést ahhoz köti, hogy előbb érdemi előrelépés történjen a brit kilépés feltételeiről folyó tárgyalási szakaszban, beleértve a brit pénzügyi kötelezettségek rendezését és a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálását.

A kilépési tárgyalások haladásáról vezető EU-tisztviselők meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban.

Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke, aki nemrég a brit kormányfővel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni a brexit-tárgyalásokon ahhoz, hogy tovább lehessen lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről szóló következő tárgyalási szakaszba.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Tallinnban rendezett minapi informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: "csodának kellene történnie" ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következő szakaszát.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/Paul Ellis