A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) január 28-án záródott kétnapos kamatdöntő üléséről szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint az egyik döntéshozó az inflációs kilátásokra tekintettel azt javasolta, hogy a Fed gondolkodjon azon: milyen módon tudna még további támogatást adni a gazdaság élénkítéséhez. A különvélemény ellenére a testület minden tagja a kamat szinten tartása mellett szavazott. Ez volt az első egyhangú szavazás tavaly június óta.

A jegyzőkönyv szerint a kamatdöntők ódzkodtak attól, hogy töröljék a "türelmes" szót azzal kapcsolatban, hogy még meddig kell várni az első kamatemelésre. Szerintük már csak azért is, mert a szó elhagyása túlzó reakciót válthat ki a piacokon.

A Fed a tavaly októberben lezárt harmadik mennyiségi monetáris lazító (QE3) programot követően a monetáris politikai váltásra vonatkozó szóhasználatot a decemberi ülésen változtatta meg a "huzamos ideig" követett alacsonykamat politikáról a "türelmes" váltásra.

A jegyzőkönyvből kiderült az is, hogy a kamatdöntők szerint egy túl korai kamatemelés megakaszthatja az amerikai gazdasági növekedést. Ezen felül úgy vélték, hogy kockázatokat jelent az amerikai gazdasági kilátásokra a kínai GDP-növekedés lassulása, továbbá a közel-keleti és az ukrán feszültség.

A Fed nyíltpiaci bizottsága március 17-18-án tartja következő monetáris döntéshozó ülését.