A lengyel kormány, amely keresi a forrást a koronavírus-járvány következményeinek elhárításához, a médiatulajdonosoknál véli megtalálni azt a pénzt, amiből el lehet venni - jelentette a Business Insider Polska a varsói vezetés háza táján folyó előkészületekről szóló hírt. Olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amely új szolidaritási adót vet ki a médiára.

A közterhet a kiadóknak és a műsorszóróknak kellene fizetniük. A javaslat rövidesen a kormány jogi központja elé kerül és márciusban a Szejm elé akarják terjeszteni. A hírek szerint minden médium fizetne, a televíziók, a rádiók (a közszolgálatiak is), a sajtótermékek kiadói, a mozik, a technológiai cégek tulajdonosai is, csak a legkisebb kiadók úsznák meg az új kiadást. Az adó alapja a reklámbevétel nagysága lenne.

Figyelembe kívánnak venni egy olyan szempontot is, miszerint mennyire "káros társadalmilag" a termék vagy szolgáltatás, amit hirdetnek. Az adó ennek a "szabálynak" megfelelően emelkedne. Az onet.pl nem hivatalos információja szerint a különböző netes portáloknál a jövedelem öt százalékát kívánják lecsapolni a körmönfont kormányzati döntéshozók. A pénzt állítólag egészségügyi és kulturális támogatásokra szánják.