Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kirándulók figyelem! Ezen a népszerű helyen veszélyes medúzák jelentek meg! - idézi a pozsonyi Új Szó Szlovákia görögországi nagykövetségének figyelmeztetését. A diplomaták a nyaralni érkező szlovákiai lakosokat értesítik, hogy egyik kedvenc úti céljuknál veszélyes medúzák jelentek meg.

Az Égei- és Jón-tengerben megjelenő faj neve Pelagia noctiluca, vagyis világító medúza. „A világító medúza serdülőkorában narancsbarna színű, felnőttkorában pedig feltűnő lila vagy rózsaszín színt kap. Viszonylag kicsi, a átmérője 3-12 cm, de hosszú csápokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár két méterről is képes megcsípni valakit” – írja a nagykövetség a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a csípés nagyon fájdalmas.

Azok, akik úgy döntenek, hogy idén nyáron Görögországba utaznak, különösen Zakynthos, Paxos, Antipaxos, Kefalonia, Amvrakikos Bay és Korfu területén legyenek óvatosak. „Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező napokban és hetekben a probléma ezeken a helyeken is eszkalálódni kezd.”

A szakértők azt tanácsolják, hogy a világító medúza csípését ne kezeljék ecettel, mert az csak ront a helyzeten. A medúza mérgét enyhén lúgos oldat, megfelelően hígított szódabikarbóna semlegesíti, nem pedig ecet, ammóniaoldat vagy alkohol.