Egymást érik Szlovákiában a medvék és az emberek konfliktusai - derül ki a pozsonyi Új Szócikkeiből. Az egyik eset Nyitrafő településen történt a Privigyei járásban nem sokkal hajnal előtt, 3 óra 30 perc körül, amikor egy medve tévedt egy családi ház udvarára. Az állat a beszámolók szerint nekiesett a nyúlketrecnek, és egy nyulat elpusztított.

A medve a ház tulajdonosa szerint barna volt és 200 kilogrammos is lehetett. A rendőrök figyelmeztették a település lakóit, hogy legyenek fokozottan óvatosak, és kerüljék a közeli erdőket. És ez a sokadik eset volt a medvesorozatban.

Emberre támadt a mackó

Néhány nappal korábban Demény község területén a Vágbesztercei járásban medve támadt egy férfire. Az áldozat ezt követően ápolásra szorult. A támadásról szóló információkat a TASR-nek a község polgármestere, František Matušík erősítette meg. Az esetről először a Markíza Televízió számolt be.

Az állat egy erdészeti munkásra támadt rá, aki kollégáival együtt az erdőállományt térképezte fel. A polgármester szerint ez egy olyan terület, ahová a turisták rendszeresen járnak kerékpározni és a túrázni.

A munkások a területen különváltak, a medve egy ritkább növényzetű részen, megközelítőleg 20 méterre tartózkodott a férfitől, akinek háttal állt. Az illető először megpróbált eltávolodni az állattól, amely azonban megfordult és rátámadt – írta le az esetet a polgármester.

Egy csapat medve

A Liptószentmiklósi járásban található Pribilina községben összesen tizenkét medvét kaptak lencsevégre, amint a településen kószáltak. A medvék egy forgalmas út közelében tűntek fel, és egyáltalán nem riadtak el az arrafelé közlekedőktől.

A vadállatok rendszeresen járkálnak a környéken, és már olyannyira hozzászoktak az emberekhez, hogy egyáltalán nem félnek tőlük – éppen ellenkezőleg. A helyieket rettegésben tartják a medvék, amelyek könnyedén agresszívvá válhatnak, különösen abban az esetben, ha úgy ítélik meg, bocsaikat veszélyeztethetik.