A szabadegyetem valóságos mentőövet jelentett a városnak, ami óriási segítséget jelent a bevételek és az arculatot tekintve is - monda a Maszolnak adott interjújában Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere. Nagyon megviselte Tusnádfürdőt, hogy második éve kimarad az esemény. A világjárvány ebben a szakaszában arra számítottunk, hogy a rendezvény megtartásával egy kis segítséget kapnának a turisztikában dolgozók, vállalkozók.

A Blues Fest sikeres volt, augusztusban remélhetőleg a rockfesztiválunk is az lesz. Nem számoltunk azzal, hogy nem lesz Tusványos, ám az említett két esemény adhat némi segítséget az idegenforgalomnak. Ugyanakkor rossz irányba tartanak a dolgok más szempontból is. Hatalmas problémát jelentenek a medvék, ami összefügg az idegenforgalommal. Sajnos rengeteg foglalást mondtak vissza az elmúlt időszakban.

Ezt itt lakókként teljesen megértjük, mert a jelenlegi helyzet egyszerűen tarthatatlan. Ezenkívül a magyarországi vendégek valamennyire elkezdtek visszatérni, a gyógyfürdői kezelések ha döcögve is, de elindultak, ám polgármester szerint mintegy harminc százaléka lehet kihasználva a település idegenforgalmi kapacitásának, tehát óriási a visszaesés.

Butyka szerint a medvék ügyében elérték azt a szintet, amikor tovább nem tűrhetik a kialakult helyzetet, ezért tüntetést szerveztek. Ezen felolvasnak egy petíciót, el akarnak juttatni Brüsszelbe, az EU központjába. Nem a vadászat mellett akarnak lobbizni, hanem jelezni akarják, hogy egy normális, európai országban nem lehet olyan, hogy egy városban a vadak miatt korlátozott az ott lakók szabad mozgása, és nincsenek biztonságban az emberek.