A cukor világpiaci ára tíz éve nem látott mélypontja felé közelít, amit már a szlovákiai fogyasztók is megéreznek - adta hírül a pozsonyi Új Szó. A termék kilogrammonkénti világpiaci ára 0,27 dollár körül mozog, amire 2015 szeptembere óta nem volt példa, és az árak 2008-as gazdasági válság kirobbanása előtti időszakban regisztrált mélypontjukhoz közelítenek.

A zuhanás az uniós cukorkvóta megszüntetésének és az idén kialakult hatalmas többletnek köszönhető. Ennek a hatására májusban egy kilogramm cukor Szlovákiában átlagosan 72 centbe került, 18 százalékkal kevesebbe az egy évvel korábbinál - derült ki a pozsonyi statisztikai hivatal adataiból.

Az áresésre a nagy üzletláncok is reagáltak. Van, ahol egy kilogramm cukor áfa nélkül tavaly ilyenkor 60 centbe került, míg ma már csupán 39-be. Az áresés nyomán egyre több élelmiszeripari cég is úgy dönthet, hogy az eddig használt mesterséges édesítőszereket valódi cukorra cseréli.

Az egyik nagy üdítőgyártót például azzal vádolták, hogy a régi uniós tagországokban étkezési cukorral édesíti a termékeit, míg régiónkban az olcsóbb fruktóz-glükózszörpöt használja erre. Ha olcsóbbá válik a cukor, szükségtelen lehet ez a megkülönböztetés.

A fotó forrása: Joel Saget/AFP