Az Egyesült Királyság és Spanyolország 300 éve vitatkozik azon, melyiküket illeti a Földközi-tenger bejárata fölé magasodó Gibraltár sziklája. A brit cégek azt várják Londontól, hogy mielőbb tisztázza a terület brexit utáni státusát vagy legalább kezdje meg az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat - írja a Bloomberg. Enélkül ugyanis a madridi kormány keresztbe feküdhet az Egyesült Királyság zökkenőmentes válásának az EU-tól. Úgy tűnik, hogy az ír-észak-ír határ státusához hasonlóan ezen az "apróságon" is elcsúszhat a brit kilépés ügye.

Szorongatják a kormányfőt

Brit tisztviselők attól tartanak, hogy a spanyol kormány Gibraltár miatt megvétózhatja az EU hozzájárulását ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 2019. márciusi kilépését követően közel kétéves átmeneti időszak kezdődjön a vállalatok alkalmazkodásának megkönnyítése érdekében. Madrid különmegállapodást akar kötni Londonnal a 6,7 négyzetkilométeres (Budapest belvárosánál kisebb) terület státusáról.

Theresa May brit miniszterelnökre nyomást gyakorolnak saját kormányának miniszterei, hogy minél előbb állapodjon meg az átmeneti periódus feltételeiről. A kormányfő szeptemberben arról beszélt, hogy ez alatt az idő alatt lényegében érvényben maradnának az uniós szabályok a szigetország és a kontinens gazdasági kapcsolataiban. A gond az, hogy ez egyben az Európai Bíróság joghatóságának fenntartását is jelenté, amitől a kiütést kapnak brexitpárti tory politikusok.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra került javaslata szerint az átmeneti időszak 2020. december 31-éig tartana. A szigetország ez alatt az idő alatt része maradna az egységes európai piacnak és a vámuniónak, vonatkozna rá az Európai Bíróság joghatósága. Erről kellene végleges megállapodást kötnie a londoni kormánynak az EU-val.

Elcsúszhatnak a banánhéjon

May azt akarja, hogy erről az ügyről 2018 márciusáig megállapodjanak az EU-val, mert ez utat nyithat az előtt, hogy elkezdjenek egyeztetni a felek a kilépést követő EU-brit kereskedelem feltételeiről. A miniszterelnök abban bízik, hogy ha ennek köszönhetően az üzleti feltételek 2020-2021-ig előre láthatóak lesznek, akkor a cégek nem költöztetik át központjaikat az kontinensre.

Csakhogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a napokban világossá tette, hogy kormánya csak akkor járul hozzá bármilyen átmeneti időszakhoz, ha az egyértelműen rendelkezik Gibraltár helyzetéről is. Ennek tisztázása külön tárgyalásokat igényel London és Madrid között. Az EU a spanyolok mögött áll - derül ki az EU tárgyalási irányelveiből.

Az uniós álláspont szerint Londonnak és Madridnak közvetlen tárgyalásokon külön kétéves megállapodást kell kötniük Gibraltár kétéves átmeneti státusáról. Ez aztán nem maradt válasz nélkül. Joseph Garczia Gibraltár első miniszterének helyettese teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU ezzel az álláspontjával diszkriminációt érvényesítsen a terület Európa-barát lakóival szemben, azaz hagyja, hogy a két kormány a fejük felett döntsön a sorsukról.

May maradna

Theres May újságíróknak nyilatkozva visszautasította, hogy kizárja indulását a miniszterelnöki poszt meghosszabbításáért a 2022-ben esedékes parlamenti választásokon. Ugyanakkor elismerte, hogy 2017 politikai karrierjének legrosszabb éve volt.

A legnagyobb csapás akkor érte, amikor pártja elvesztette parlamenti többségét a júniusi rendkívüli választáson, amelyet a kormány íratott ki abban a reményben, hogy növelni fogják a toryk képviselői helyeinek számát. Emellett a kormány három minisztere kényszerült lemondani és nyögve nyelősen haladtak előre az EU-brit válási tárgyalások. Mindezek nyomán a brit konzervatívok egy része szívesen megszabadulna Maytől.

A nyitókép forrása: Reuters