Az Alekszej Navalnijt a mérgezése után ellátó omszki kórház közleményben tudatta a 24.hu szerint, hogy elhunyt Rusztam Agisev a traumatológiai és ortopédiai osztály vezetője. A szöveg szerint Agisev tavaly decemberben kapott sztrókot, és azóta nem épült fel, az okozta a halálát is.

A portál megjegyzi, hogy a 63 éves orvos halálával kapcsolatos magyarázatot azonban nem mindenki hiszi el. Például Mihail Hodorkovszkij, a Putyinnak szembeforduló orosz oligarcha is azt idézte fel, hogy nemrég Szergej Maximisin, az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese is meghalt viszonylag fiatalon.

A Szabad Európa orosz verziója pedig azt is hozzátette a történethez, hogy szintén mostanában egy harmadik vezető orvos a kórházból pedig egy magánklinikára szerződött, azzal indokolva a váltást, hogy megunta az adminisztrációs munkát.

Navalnijt tavaly nyáron szállították az omszki kórházba, miután a szibériai Tomszkból Moszkvába tartó repülőúton megmérgezték. A gép Omszkban szakította meg útját, mert az orosz ellenzéki politikus olyan rossz állapotba került, hogy azonnali kórházi ellátást igényelt. Navalnijt az omszki kórházban (képünkön) lélegeztetőgépre tették és mesterséges kómába helyezték, majd néhány nappal később egy berlini klinikára szállították, ahol öt hónapot töltött.

Az orosz ellenzéki politikus januárban tért vissza Moszkvába, ahol a reptéren letartóztatták, nem sokkal később bíróság elé állították és három és fél év börtönre ítélték. Az ítélet óta több tüntetést is tartottak Navalnij mellett Oroszoroszág-szerte. Navalnijt jelenleg egy büntetőtelepen tartják fogva, ahol aludni sem nagyon hagyják.