Éjjel átmenetileg csökken, majd péntek hajnaltól nyugat felől fokozatosan újra megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, péntek délutánra mindenütt beborul az ég hazánkban.

Előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye.

Pénteken a nyugati, északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, majd estétől csökken a szél sebessége. Szombaton a délnyugatira forduló szelet kísérik élénk, néhol erős lökések - írja az MTI.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, +1 fok között alakul, de a szélcsendes, fagyzugos tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 7 fok között valószínű.

Időjárás Európában

A Brit-szigetek déli felén, Franciaországban, az Ibériai-félszigeten, valamint a Földközi-tenger nyugati és középső részén magasnyomás okoz többnyire napos, csapadékmentes időt. A magasnyomás peremén és az óceánhoz közel lévő helyeken fordul csak elő kevés csapadék, emellett a szárazföld belső részein képződik köd, esetleg zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Ezzel szemben Észak- és Kelet-Európában változatosabb az időjárás: sokfelé havazik, a Finn-öböl felett örvénylő ciklon hatására Oroszországban kifejezetten nagy területen esik a hó.

Ennek a ciklonnak a hátoldalán viharos északnyugati széllel hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe is, viszont szombat estig megáll ez a hidegbetörés, és újra melegedés kezdődik a magasban. Nálunk is változékonyan alakul tehát az időjárás - írja az MTI.