Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre nem nyúlnak a nagy hitelminősítők az Egyesült Államok szuverén adósbesorolásaihoz annak ellenére sem, hogy eredmény nélkül végződött a deficitcsökkentési tervek kidolgozásával megbízott kongresszusi "szuperbizottság" tárgyalássorozata az 1200 milliárd dollárosra tervezett állami kiadáslefaragás mikéntjéről, de a cégek nem zártak ki későbbi negatív hitelminősítői lépéseket.

A Standard & Poor's, amely a nyáron - első ízben - leminősítette az amerikai államadós-besorolást, a kongresszusi kudarc európai idő szerint hétfő késő esti bejelentése után közölte, hogy a fejlemény nem befolyásolja sem az Egyesült Államok adósosztályzatait, sem azok kilátását.

Alátámasztott döntés

Az S&P rövid közleménye szerint ugyanakkor az a tény, hogy a kongresszusi testület képtelen volt megállapodásra jutni olyan költségvetési intézkedésekről, amelyek stabilizálhatnák a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-rátát, alátámasztja a cég által az Egyesült Államok leminősítéséről hozott augusztusi döntést.

A Standard & Poor's közölte, hogy várakozása szerint ezután is érvényben maradnak az idei költségvetés-ellenőrzési törvényben körvonalazott kiadáskorlátozások, ám ha ezek lazulnának, az növelheti az amerikai államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást.

A Standard & Poor's augusztus 5-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok addigi lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta, további leminősítő lehetőségére utaló negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A piacokat annak idején nem érte váratlanul az Egyesült Államok leminősítése.

Amikor az S&P idén áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egyharmados esélyt" adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor's július közepén negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat - ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítése -, és ennek indoklásában már "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy onnantól számítva 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

Nem ok a leminősítésre

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings kedd hajnalban Londonban kiadott értékelésében felidézte, hogy amikor augusztus 16-án stabil kilátással megerősítette az "AAA" amerikai adósosztályzatot, ehhez akkor azt a megjegyzést fűzte, hogy a "szuperbizottság" kudarca valószínűleg negatív hitelminősítői lépést eredményezne a cég részéről, és ez legnagyobb valószínűséggel az amerikai besorolás kilátásának negatívra rontása lesz; az amerikai adósosztályzat egy fokozatú leminősítésére kisebb az esély.

A Fitch keddi állásfoglalásában közölte, hogy ha negatívra rontja az amerikai osztályzat kilátását, az 50 százaléknál nagyobb esélyt jelezne az Egyesült Államok két éven belüli leminősítésére.

A hitelminősítő a "szuperbizottság" kudarcának bejelentése után közölte azt is, hogy várhatóan november végéig befejezi az amerikai adósbesorolás felülvizsgálatát.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service egyelőre azt közölte, hogy megerősíti az Egyesült Államokra érvényben tartott - a cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - lehetséges legjobb osztályzatot, amelyre negatív kilátás érvényes. A Moody's szerint a "szuperbizottság" kudarca önmagában nem eredményezi a cég amerikai adósbesorolásának módosítását.