A BOJ közölte: egy évvel meghosszabbít két gazdaságösztönző célú, a likviditást növelő programot, amelyek március végén jártak volna le, egyszersmind megkétszerezi mindkettő volumenét. Emellett a központi bank változatlanul kitart amellett, hogy nem egészen százmilliárd dollárral, évi 686 milliárd dollárra növelje a monetáris bázis - vagyis a készpénzállomány, a jegybanki tartalék és a jegybanknál parkoló egynapos betétek összegének - éves volumenét. A bejelentést azután tették meg, hogy a 2013 utolsó negyedévi japán növekedés - a masszív fiskális és monetáris ösztönzés ellenére - elmaradt a várttól.

A tokiói bejelentésnek köszönhetően nem zárt veszteséggel Szöulban a Kospi index, amely profitkivétel miatt egész nap mínuszban volt, végül 0,03 százalékkal a hétfői zárás fölött fejezte be a napot.

Erősödött az ausztrál S&P/ASX-200 index, és pluszban zárt a tajvani tőzsde és az indiai Sensex mutató is.

Kínában a még nyitva tartó hongkongi Hang Seng index nem változott, a sanghaji tőzsde nagyot esett (-0,8 százalék) kéthavi csúcsáról, miután a kínai központi bank csökkentette a bankrendszer likviditását: átszámítva 8 milliárd dollár (1800 milliárd forint) értékben adott el kéthetes állampapírokat, miután a hét végén megjelent adatok szerint januárban rekordmértéket ért el az új hitelek volumene. A kínai jegybank utoljára nyolc hónapja élt ezzel az eszközzel. Az irányadó hétnapos bankközi ráta jelenleg alacsony, 4 százalék alatt van, vagyis a kínai kereskedelmi bankoknak nem okoz gondot, hogy likvidek maradjanak, és nagy mennyiségben helyezzenek ki hiteleket.

A kínai vezetés szeretné mérsékelni a hitelkiáramlást, de óvatosan kell eljárnia, mert a túlságosan magas bankközi kamat zavarokat okoz a pénzpiacokon.

Az irányadó amerikai kőolajfajta hordója márciusi szállításra 35 centes drágulással 100,65 dolláron állt. Az arannyal továbbra is a hétfőn elért, 3 és fél hónapos csúcs közelében kereskedtek, unciánkénti ára 1328 dollár volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!