Az értékpapír- és pénzpiacok nem hezitáltak véleményt nyilvánítani arról, ki nyerte a Hillary Clinton demokrata és Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfői tévévitáját - írta a CNN Money. Hasonlóan a tévénézőkhöz és a fókuszcsoportos felmérések résztvevőihez a befektetők is messze Clinton látták jobbnak.

Ennek legbiztosabb jele, hogy a mexikói peso két százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben. Az elmúlt hetekben a peso árfolyama fordítottan mozgott Turmp népszerűségével, mivel a piacok attól tartanak, hogy a republikánus jelölt győzelme káoszhoz vezetne a két szomszédos ország viszonyában.

Fordulat

Ahogy az ingatlanmágnás népszerűsége javult, úgy gyengült a mexikói valuta, ám a vita alatt fordult a kocka, nem is kicsit. A befektetők nem osztották Trump véleményét, aki azt mondta a szócsata után, hogy jobban helyt áll riválisával szemben, mint valaha gondolta. A CNN semleges nézői felmérése alapján a tévé előtt ülők 62 százaléka szerint ellenfele, 27 százalékuk szerint ő győzött.

Ugyanakkor még nincs vége a meccsnek - figyelmeztet Ihab Salib a Federated Investors befektetési cég kötvénypiaci részlegének vezetője. Sok van még hátra a november eleji szavazásig, egyebek mellett még két vitán találkozik a két jelölt. Ezért szerinte a peso árfolyama nem nyugszik meg, egészen az eredmény kihirdetéséig hullámvasúton marad.

Nem jó jósok

Nem csupán a peso piacán jött meg a vásárlási kedv, hanem általában a tőzsdéken is. A nagy ázsiai, európai és határidős amerikai börzéken emelkedtek az árak. A vitát megelőzően az elemzők arra figyelmeztettek, hogy ha Trump jól szerepel, az zuhanást hozhat a világ értékpapírpiacain.

Más kérdés, hogy a pénzügyi befektetők egyáltalán nem megbízható jósok. Nem is olyan régen, a júniusi brit függetlenségi népszavazáson tutira vették a maradás pártiak győzelmét, ám a Brexitre szavaztak többen. Ami a pesót illeti: hiába emelkedett a nagy show után, még így is 13 százalékos mínuszban van az év eleje óta.

Odamondogatott

A kanadai dollár szintén erősödött az USA-dollárral szemben, 0,7 százalékkal. Emögött az lehet, hogy Trump nem csupán Mexikót fenyegette meg korábbi nyilatkozataiban. Nem tágít abból, hogy falat emeltet az USA és déli szomszédja határán, illetve hogy 35 százalékos büntető vámmal sújtja a Mexikóból bevitt árukat, köztük a Ford ott készülő autóit.

Ezzel - nem titkoltan - felrúgná az észak-amerikai szabadkereskedelmi rendszert (NAFTA), márpedig annak harmadik tagja Kanada.

A szakértők megjegyzik azt is, hogy a peso árfolyamát nem csupán Trump népszerűsége mozgatja. A közép-amerikai ország GDP-je három éve először zsugorodott az idei második negyedévben. Emellett az alacsony olajár is sújtja a sok offshore olajkúttal rendelkező országot. A kormány az elmaradó olajbevétel-adók miatt költségvetési kiadáscsökkentéseket jelentett be.