Lengyelország központi bankja növelte 2010-es GDP-előrejelzését, ami arra sarkalhatja a döntéshozókat, hogy komolyan megfontolják az alapkamatok növelését, közölte Slawomir Skrzypek jegybankelnök.

A bank előrejelzése szerint a gazdaság 3,1 százalékkal bővül idén, míg korábban 1,8 százalékos volt a becslés, a kormány pedig 3 százalékos növekedést jósolt - tudatta a Bloomberg.

Lengyelország volt az az egyedüli uniós tag, amely elkerülte a recessziót tavaly, amikor a gazdaság 1,7 százalékkal nőtt.

Az árak növekedése a bank várakozása szerint fel fog gyorsulni az 1,5-3,5 százalékos cél felső határára 2012-ben. A gazdasági növekedés 3,1 százalékos lesz, miután az 2,9 százalékra lassul vissza jövőre - áll az előrejelzésben.

Nőtt a fogyasztói bizalom

Lengyelországban a fogyasztói bizalom több mint egy éves csúcspontra emelkedett, mínusz 15,7 pont lett a januári mínusz 18,4 pont után - közölte a varsói statisztikai hivatal. Az ez évre vonatkozó fogyasztói bizalmi várakozások pedig mínusz 24,7 pontra nőttek ebben a hónapban, miután az előzőben mínusz 27,2 pontot mértek.